BiH dijaspora

CIK će priznat samo glasačke listiće iz dijaspore koji su stigli do 25. novembra 2020.

banner

Centralna izborna komisija BiH priznat će sve glasačke listiće iz dijaspore koji su stigli najkasnije do 25. novembra 2020. godine. Svi listići pristigli poslije tog datuma neće se brojati.

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno, jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz dijaspore istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. novembra. Šta sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli glasati, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

“Radilo se o tome da naši državljani do 15. novembra nisu ni dobili materijale i tu je nastala opšta zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa”, kaže ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić za BHRT.

Iako su tako brojni državljani BiH oštećeni s obzirom na to da im je glasački materijal stigao prekasno, iz CIK-a smatraju da su uradili sve, ali da nemaju rješenje ni odgovor na pitanje kako je moguće da građani budu uskraćeni za pravo glasa.

Pandemija koronavirusa je usporila pošiljke s glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

“Omogućili smo biračima u prekookeanskim zemljama i nekim evropskim zemljama za koje je identifikovana blokada u poštanskom saobraćaju, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kovertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz dijaspore. Traže od CIK-a dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registrovan, na kraju bio i prihvaćen.

Iz CIK-a kažu da su primili više od 62 hiljade pošiljki, a da oko 13 hiljada nije preuzeto.

Odziv birača je oko 60 posto u odnosu na broj registrovanih za glasanje putem pošte, za što u CIK-u smatraju da je u rangu s ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

Klix/BHDINFODESK

Related posts

Buka intervju: Dijaspora pomažući rodbini u BiH da preživi, i ne zna da održava bh. političare na vlasti

Sarajevo: Više od 400 motorista iz BiH, regije i Evrope krenuli put Srebrenice

Urednik BiH Info Desk

Covid-19: Zbog strožih kontrola na austrijskoj granici čeka se i do 13 sati

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment