BiH dijaspora

Počeo sa radom Informativni centar za izbore u Srebrenici

banner

Informativni centar za pravnu podršku svih zainteresiranim osobama koja žele ostvariti biračko pravo za lokalne izbore 2020. godine danas je zvanično sa radom počeo u Srebrenici. 

Centar će pružati pravno savjetovanje i stručnu tehničku pomoć kako bi olakšao procedure koje se tiču pristupa pravu glasa, a koje se razlikuje u zavisnosti od statusa osobe – povratnika, izbjegle ili raseljene osobe.

– Osoba koja je ostvarila pravo na povratak, koja  ima ličnu kartu sa adresom u Srebrenici, imaće pravo da ostvari svoje biračko pravo na redovnim biračkim mjestima u oktobru 2020. godine. Sve one Srebreničane koji do sada nisu promijenili lične dokumente, pozivam da to učine. Ako trenutno imate važeću ličnu kartu u Federaciji BiH, što je najčešće slučaj, za prijavu prebivališta u Srebrenici vam treba samo važeća lična, uplaćena cijena lične karte, te neki dokaz o vezi sa imovinom/adresom na koju se prijavljujete. Mi smo svakako tu da vam pružimo podršku u ovom segmentu – poručio je Nermin Alivuković, koordinator Informativnog centra.

Također, Informativni centar trenutno vrši mapiranje Srebreničana u inostranstvu, koji će se od maja mjeseca moći prijaviti za glasanje putem pošte.

– Cilj nam je imati najmanje 1000 osoba u inostranstvu registrovanih za glasanje putem pošte. U tom procesu, biće nužno obnoviti kontakt sa svima koji su se prijavljivali za ranije izbore za glasanje putem pošte, jer će oni po raspisivanju izbora dobiti PRP-2 obrazac na svoje adrese u inostranstvu – za potvrdu lokacije i statusa. S druge strane, radićemo na mapiranju svih onih koji nisu glasali na posljednjim izborima na ovaj način, te ćemo im pružiti svu moguću podršku kako bi to učinili bez greške –  dodaje Alivuković.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” poručuju da njihov prioritet ostaje povećanje izlaznosti birača na izbore. Istovremeno će, kroz pregovore ključnih donosilaca odluka – u narednom periodu izaći i sa programskom platformom koja će temeljiti rad kandidata za funkcije načelnika i odbornika u skupštini u mandatu od 2020. do 2024. godine.

Fena

Related posts

Dan jezika grada Linca 2018:Predstavljanje knjige Ilustrirani rječnik neprevodivih i poetskih riječi autorice Hane Oprešnik

Bijeli golub ponovo (ne)leti 344: KO TO RUŽI DIJASPORU..?!

Editor

Dublin: Bh. zajednica i Vlada Irske odali počast žrtvama srebreničkog genocida

Editor

Leave a Comment