BiH dijaspora Najčitanije

Šepić: Hitno promijeniti odnos prema našem narodu koji radi vani i želi doći kući

banner

Jedan od članova Kriznog štaba komentarišući prijedlog za revidiranje odluke o samoizolaciji, a nakon što je istu ukinula i Hrvatska za svoje državljane, izjavio je da su to ‘propisi za EU i da kod nas ova mjera je još uvijek aktuelna i potrebna jer tako se štitimo od novih zaraza’. Ovo je komentirao Senad Šepić, predsjednik NB čiji su članovi stranke podnijeli inicijative za rješavanje pitanja dolazaka u BiH za bh. dijasporu.

“Nevjerovatno je kolika količina nerazumijevanja stanja u kojem se danas nalazi veliki broj bh. građana koji žive i rade van granica BiH, ali i njihovih porodica koji su u BiH, kao i cjelokupnog života i privrede u našoj zemlji postoji kod jednog dijela ljudi koji o nama odlučuju, posebno u ovim vremenima.

Život se mora vratiti u normalu, privreda mora krenuti da bi sve ostalo krenulo. Naš narod koji živi i radi vani, u tom smislu ima poseban značaj i ulogu i zaslužuje puno više razumijevanja, podrške i poštovanja.

Ne mogu me ubijediti da je veća mogućnost prenosa virusa u situacijama kod osoba koje žele doći kući, posjetiti porodicu izvana, nego recimo u činjenici da otvaramo radnje, bašte, kafiće i druga mjesta masovnijeg okupljanja. Vjerski objekti su takodjer otvoreni.

I sve treba da ide u tom pravcu, ali je neprihvatljivo da se prema našem narodu koji radi vani i želi doći kući odnosi na ovakav način. To se mora hitno promijeniti.

Uputili smo prijedloge za revidiranje odluke o samoizolaciji od 14 dana za našu dijasporu prošle sedmice. U međuvremenu su se neke dodatne olakšice i popuštanja mjera desila u zemljama okruženja i EU i zato dodatno očekujem da ovo pitanje konačno uvrste na dnevni red i riješe. A mi nećemo stati dok se našem narodu ne omogući status kakav, u ovom vremenu, imaju i zemlje EU”, kazao je Šepić.

Patria

Related posts

Slovenija: Ubijena trudna djevojka bh. porijekla

Urednik BiH Info Desk

Nikola Koprivica iz Kanade izručen u BiH: Tereti se za strijeljanje z više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 77/ 205: ALIJI NIJE DO SMIJEHA

Editor

Leave a Comment