BiH dijaspora

DERBY: DAN SJEĆANJA NA SREBRENICU

banner

U povodu obilježavanja 26. godišnjice srebreničkog genocida, BiH Udruženje Derby je organizovalo komemorativni skup tokom kojeg su se prisutni prisjetili svih nevinih žrtava stradalih tog kobnog jula 1995. godine, kao i svih ostalih nevinih žrtava stradalih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Program je započeo intoniranjem himni Bosne i Hercegovina i Velike Britanije, a potom su se prisutnima sa kratkim govorima obratili Ferid Kevrić, menedžer Bosanskohercegovačkog Centra u Derbiju, predsjednica BiH Udruženja Derby Nermina Webster, profesorica Kim Sadique koja je šef odjela za zajednicu i krivično pravo na Univerzitetu De Montfort u Leicesteru kao i predsjednica dobrotvornog Udruženja za East Midlands Remembering Srebrenica.

Prisutnima se također obratio bivši komesar za policiju i kriminal, vijećnik Hardyal Dhindsa. Nakon kratkih komemorativnih govora, prisutni su imali priliku ćuti dvije poeme uz recitaciju od strane Emine Hrnčić i Sarah Gopo te govor najmlađe učesnice ovogodišnjeg programa Dženite Salkić čija majka je preživjela srebrenički genocid. U svom govoru, Dženita se zavjetovala da će svoj glas uvijek podići protiv jezika mržnje te se pobrinuti da njen glas uvijek zastupa pravdu, a protiv nepravde će govoriti gdje god da se nađe.Uslijedilo je polaganje cvijeća te odavanje pošte žrtvama nakon čega je proučena dova od strane Ahmeda ef. Gope.

Nakon vjerskog dijela programa, prikazan je film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?“ koji je bio nominovanom za ovogodišnju prestižnu nagradu Oscara u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

F.K.

Related posts

Kanada: Reakcija IGK-a na kontinuirano i sistematsko srbijansko negiranje počinjenih zločina na Tuzlanskoj kapiji

Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada licencirani advokat u državama Njujork i Vašington DC

Editor

BOSANSKO AKADEMSKO DRUŠTVO U AUSTRIJI: SVOJIM SPONZORSTVOM PODRŽITE ROĐENDAN BOSNE I USPOSTAVU OBRAZOVNOG FONDA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment