Društvo

Bijeli golub ponovo (ne) leti 62/ 205: ŽIVOT IDE NEKIM SVOJIM PUTEM (2)

banner

Naslov u „Bosanskoj pošti“ prije dvanaest godina. Premašilo deceniju i- dokle se stiglo? Mnogi pametni su rekli svoje. Nedavno spominjao akademika prof.dr. Esada Durakovića, a oko virusa sve govori „dernek“ kad mu vrijeme nije i još jedna potvrda koje su mogućnosti bh. „elite“. Posebno blamaža vlasti oko nabavke respiratora sa sjenama naše Gernike.

TRI KLJUČNA DETALJA: A da neće izaći na dobro ko i kako „baštini“ tragediju Srebrenice već sam opisao („Dvadesetdugih godina spremao se na ovo, pet zasebno, da odem i odšutim svoje. Neka mi oproste Naša Guernica i To Mjesto, nisam mogao izdržati. Tri puta nisam mogao izdržati…“, „Bijeli cvijet iznad puta, S.H.), sa tri ključna detalja: 1) „bina“ sa visokopozicioniranim iz zemlje i svijeta koji su (in)direktni krivci za nesprečavanje zločina; 2) zastava „saveznika“ gdje joj nije mjesto, potom „slikanje“ ispred 500 tabuta kada niko nije reagovalo i zapalo ovakvom da „naredi“ čovjeku iz obezbjedjenja da se odmah sklone; 3) neko ovako, neko onako doživljavao kada je krenula „kolona“ mrtvih; 4) kako se ponjeo „nerasporedjeni“ (zalutali) vjerski službenik za vrijeme ukopa Sabahudina Hodžića- destak minuta nakon što je Sapkovog oca Muniba odvezla hitna a majka Bija u suzama gubila zbog sina…


Bijeli cvijet iznad puta

MADE IN „IMT“: I dobro je što nisam krenuo sa dizajniranjem „posebne“ kolekcije ćilima u saradjni sa „Bosfamom“. Podsvijest navela i nauk nakon proizvoda realizovanog u saradnji sa živiničkim Konjuhom. Prvi put „uživo“ čuo za IMT (ima li mene tu), godina 1997. A nagrada za dizajn na Medjunarodnom sajmu u Zagrebu obila o glavu. Ne kajem što sam odbio Talijane- imao „ahhh“ da na kutiji piše MADE IN BOSNIA AND HERZEGOVINA, a opisano ko mi je nakon promocije u Kristalnoj dvorani hotela Tuzla došapnuo da pripazim da me ne prevare. I dobro je što se raniji gradonačelnik Srebrenice nije „javio“ da probamo nešto drugačije. A ostalo „neraščišćeno“- niko zanijekao vezano da je moj Bijeli cvijet u fontani na Kazanbašči poslužio kao „osnova“ znaka Memorijalnog centra u Potočarima!

Nekoliko godina bio postavljen na portalu www.genocid.org (u medjuvremenu ugašen), polučio medijsku pozornost i naslovne strane, plus snimljen film. Dovoljno je malo izmijeniti i oni od takvog „posla“&biznisa vjerovatno znali da se sudski teško može izganjati. Ako sam odustao da se „ganjam“ vezano za nagradjeni proizvod, ovaj put ni u primisli, ali više pogodilo.

Moglo se pitati- dozvolio bez ikakve nadoknade, kao što sam i sve ostalo u BiH poklanjao. I najgrdje- ne mogu vjerovati da se u predgradju Zvornika „namjerno“, možda (i) zbog toga, zapostavlja (ne čisti!) Bijeli cvijet u fontani spomenika na prvoj masovnoj grobnici u BiH..?! A kakav je ostavljen u amanet 2005. ukucati na YuoTube Kazanbašča i usporediti datume koji je prije nastao.

Na ovaj ili onaj način kad tad stiže kazna. Nanizalo se dosta „grešaka“- ne bih bio u koži onih koji „obnašaju“ ili su u sprezi sa vlasti. Svakome svoje a meni je da se okrenem „znakovitoj“ vedrini koja može biti satisfakcija i nagrada. Pa (i) ova na fotosu dva puta kroz Varbersku šumu kojom rado prošetam. Naravno- ne asfaltnim! A lijepo je imati izbora i već se smješkam vezano za najnovije koje ide u narednoj objavi. I savršeno uklapa u koncept kako i na koji način DaBudeBolje…

————-

­­­­­­­­­Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno

prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti

Editor

Prvi hadž bez vjernika izvana: Na hadžu samo 1.000 hodočasnika

BHD Info Desk Administrator

U Bosni i Hercegovini oboljelo 377 osoba, osam se oporavilo

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment