Društvo

Preminuo Mirko Klarin, novinar koji je bio glavni pokretač osnivanja Haškog tribunala

banner

Mirko Klarin, publicista, novinar i osnivače novinske agencije Sense, preminuo je u 79. godini. Klarin je dao veliki doprinos u osnivanju Haškog tribunala te se u dokumentima UN-a o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, Mirko Klarin spominje kao centralni, idejni tvorac te institucije.

O ratovima koje je on htio da izbjegne, on je godinama iz zgrade suda u Hagu izvještavao za svoju agenciju ’Sense’.“

Umro je Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije SENSE,koja je iz MKSJ objektivno izvještavala o sudskim procesima, dokazima ali brojnim zakulisnim igrama.

“Mirko Klarin će ostati upamćen kao novinar sa neprikosnoveni osjećajem za pravdu. U ime žrtava iz BiH izržavamo sućut porodici. Mirko će ostati u našim sjećanjima kao borac za istinu i pravdu”, rekao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Tagesšpigel je za Klarina napisao sljedeće: “Mirko Klarin stvarni je pokretač osnivanja Haškog tribunala. Još u maju 1991. on je, kao tadašnji jugoslovenski novinar, rođen 1943. godine u Hrvatskoj, upozorio javnost na predstojeći rat. U svom članku ’Nirnberg sada!’ pozvao je u Beogradu na osnivanje tribunala protiv širenja rasističke mržnje i netrpeljivosti putem politike i medija. Traumatski materijali konflikta, pogotovo iz Drugog svetskog rata, koji su u Titovoj Jugoslaviji ostali neprocesuirani, postao je manipulativni stereotip koji su koristile grupe naroda. Klarin je tada pozvao na osnivanje međunarodnog krivičnog suda: Ako bi se oni koji šire mržnju izveli pred sud, sprečili bismo rat, koji su oni započinjali. Uzalud je tražio da njegova upozorenja poslušaju visoki zvaničnici u Briselu i Londonu. Ali kada je izbio rat, svi su to shvatili”, prenosi DW.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 22/205: MLADIĆ KOJI TRČI GORE-DOLE

Editor

Koronavirus: Njemačka se lagano vraća u normalu

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 62/ 205: ŽIVOT IDE NEKIM SVOJIM PUTEM (2)

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment