Društvo

Pravde nema – Samo spomenik časnim ljudima u lošem vremenu

Sunčano je osvanulo 26. oktobarsko jutro. Alipašino Polje jutros je mirno dočekalo novi dan. Istog dana prošle godine, umjesto sunca, počelo je mrakom. Mrakom imena zločin.

Oko 7 sati ujutro probudio me telefon. S druge strane linije poznati glas i nervozno pitanje “šta se to dešava kod tebe, pa ubili su policajce”.

Dan je odmakao, grad je prekrila nelagoda straha i panike. U Geteovoj ulici na Alipašinom Polja ubijena su dva policajca. Adis Šehović i Davor Vujinović. Zaustavljeni su u svojoj misiji. Njihova misija bila je sigurnost i zaštita svih nas. Prekinuta je rafalima automatskog oružja. Sat poslije znalo se da su ih ubile profesionalne ubice. Na mjestu ubistva nema čahura. Ima istražitelja,  tužitelja, dugih cijevi, novinara i u blizini građana.

Godinu poslije, mjesto isto. Opet je Geteova puna policajaca, građana, novinara. Na mjestu gdje je zaustavljen Adisov i Davorov put danas je otkriven spomenik njihovoj borbi. Organizovan je i turnir, posjetit će policijske delegacije i mjesta vječnih počivališta dvojice policajaca.

Ali…

Ubice su slobodne. Ni godinu poslije, niko ne zna ko su ubice, nalogodavci i šta su motivi. Promijenila se glava MUP-a Kantona Sarajevo. Novi ministar, novi komesar i novi portparol.

Pitanje staro. Ko je ubio Adisa i Davora? Odgovora nema.

Dva dana nakon ubistva iz Tužilaštva i MUP-a KS naveli su: “Budući da je u toku istraga i intenzivna potraga za osumnjičenima, u ovom momentu ne možemo saopćiti više detalja. Kada budemo raspolagali sa konkretnim informacijama, javnost će biti blagovremeno obaviještena”.

Konkretnih detalja nema.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saopćenju uoči godišnjice ubistva poručuje: “Tužilački i policijski tim i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost, jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku”.

Kažu intenzivno tragaju. Toliko intenzivno da nemaju osumnjičenih, niti znaju ko bi mogli biti osumnjičeni.

U pritvoru je Tužilaštvo KS mjesecima držalo Srećka Trifkovića. Mafijaša spremnog da ubije. Valjda je zbog toga bio legitimna meta da ga se dovede u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca.

Međutim, intenzivna istraga, o kojoj ne smiju govoriti, nije uspjela optužiti Trifkovića za ubistvo policajaca. Nakon konstantnog produžavanja pritvora, Tužilaštvo KS shvatilo je da Trifkovićem više ne može kupovati vrijeme. Trifković je sada u zatvoru, zbog učešća u ubistvu Damira Ostojića.

Ista priča je i sa Milošem Obradovom. I on se dovodio u vezu s ubistvom Adisa i Davora. Ali, nakon što mu više nisu mogli produžavati pritvor, pustili su ga. Pridružio se Obradov Trifkoviću, jer je i on osumnjičen za ubistvo Ostojića.

O kakvoj onda istrazi govori Tužilaštvo KS. Tužilaštva u Bosni i Hercegovini odavno su izgubila smisao, jer ih vode politički podanici i nesposobni tužioci. Zbog toga je istina o ubistvu sarajevskih policajaca zarobljena u istrazi o kojoj se ne smije govoriti.

Sve je manje nade da će pravda stići ubice časnih policajaca. Više istražiteljskih mozaika sklopili su novinari, nego istražioci Tužilaštva. Možda novinari i znaju ko su ubice, ali ne smiju reći, zbog interesa istrage.

Dan je na zalasku. Priča o Adisu i Davoru bit će u fokusu danas. Sutra je vrijeme za nove priče, o Memiću, Dragičeviću, Kruniću…

Ustajalost nepravde, bezakonja, nepotizma i konstantne krize odavno su opoganile mjesto u kojem živimo i zrak koji dišemo.

Oni zdravi shvatili na vrijeme i pobjegli. Za vas koji ste ostali važi ona stara narodna “čuvaj se i Bog će te čuvati”. Zato se pazite, niko ne voli pozive uznemirenih glasova.

I ne morate brinuti za pravdu. Pravde nema. Časnih i hrabrih je sve manje. Ima spomenika, oni svjedoče da je časnih i hrabrih bilo, ali ih je progutalo loše vrijeme i još lošiji sistem.

Piše: Rasim Belko

Related posts

Kako smanjiti glavobolju uzrokovanu dugotrajnim radom pred ekranom?

BHD Info Desk Administrator

Ubrzan način života jedan od glavnih uzročnika bolesti štitne žlijezde

Dan državnosti BiH obilježen na srednjovjekovnom gradu Bobovcu

Editor

Leave a Comment