Društvo

UN je naložio Bosni i Hercegovini: Država mora da isplati odštetu ženi silovanoj u ratu

banner

UN je naložio Bosni i Hercegovini da isplati odštetu ženi silovanoj u ratu te da uspostavi sistem za isplatu reparacija žrtvama ratnih zločina, odlučio je Odbor protiv torture UN-a, nakon tužbe silovane žene koja nije dobila financijsku kompenzaciju, usprkos presudi bosanskohercegovačkog suda, prenosi u četvrtak Reuters, dodajući da je riječ o odluci bez presedana.

Silovatelj osuđen, no nije platio odštetu u iznosu od 15 hiljada eura

Žena, čiji identitet nije poznat, silovana je 1993. u blizini Sarajeva. Njen je silovatelj osuđen, ali nije platio 15 hiljada eura odštete, budući da nije imao ta sredstva.

Odluka odbora donesena je početkom augusta te ju je Reuters dobio na uvid, ali još nije javno objavljena. Prema odluci Odbora za torturu UN-a država mora platiti spomenuti iznos i uspostaviti pravila, kako bi i druge žrtve u sličnim slučajevima mogle dobiti naknadu od države.

Najmanje je 20 hiljada žena silovano je tokom rata u Bosni i Hercegovini

Žalbu je podnijela žrtva uz pomoć nevladine organizacije Trial International koja pomaže žrtvama seksualnog nasilja.

Prema procjenama UN-a najmanje je 20 hiljada žena silovano je tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Odbor je zaključio da je BiH prekršila Konvenciju UN-a protiv torture te mora pružiti adekvatnu i pravednu kompenzaciju, kao i besplatnu medicinsku i psihološku njegu oštećenoj, ali i uputiti javnu ispriku.

Ova odluka mogla bi biti presedan za žrtve seksualnog nasilja

UN-ov odbor je također odbacio zastaru za ratne zločine, utvrdivši da je takva praksa “neopravdano restriktivna i predstavlja nepremostivu barijeru” ispunjavanju prava žrtve na kompenzaciju.

Odluka Odbora protiv torture mogla bi biti presedan koji bi dozvolio svim žrtvama seksualnog nasilja da zatraže kompenzaciju na globalnoj razini po međunarodnim zakonima o torture.

Related posts

PRVI PUT Zbog nacionalističkih ispada Dronjića UN uputio BiH protestnu notu!

Korisno: Uradite ovaj test samoprocjene na COVID-19

Urednik BiH Info Desk

Kurban ili Hadži bajram: Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 06:24h

Editor

Leave a Comment