Kultura

Almin Kaplan objavio novi roman “Meho”: Knjiga u kojoj će se prepoznati svaki povratnik

banner

Stolački pjesnik i prozaist nove generacije Almin Kaplan objavio je svoj drugi roman. “Meho” je već dobio niz pozitivnih kritika, a Ivan Lovrenović je za roman kazao da u našoj novijoj književnosti nema ništa tako slično “običnoj” svakodnevnici, ništa tako književno, jako i istinito.
Radnja romana događa se u današnje vrijeme, na prostoru Dubravske visoravni koja se nalazi u Hercegovini, između Stoca i Čapljine. Glavni lik romana je šutljivi Meho, pedesetogodišnjak, otac dvoje djece, ratni veteran, povratnik, koji na svom imanju uzgaja paprike i breskve te ih vozi u svom starom Passatu na obližnju pijacu u Čapljini.
U svojoj recenziji književnik Josip Mlakić navodi i da taj tegobni, monotoni život Meho podnosi stoički, u sjeni sablasti rata koje vrebaju na svakom koraku, a ponajviše u vezi s okolnostima pod kojim je poginuo njegov najbolji prijatelj, u akciji u kojoj je i Meho učestvovao. Jedinu utjehu pronalazi u cigaretama: “Potkosom Meho pali cigaretu. Skoro mu je pedeset, ali ga i dan danas prva jutarnja cigareta usreći na onaj dječački način”.

“Ivo Andrić je jednom izjavio kako je njemu svijet muslimanskih kuća zauvijek ostao nepoznanica, da je on svojim pisanjem ‘dolazio’ samo do kućnih avlija te da se nikada nije usuđivao ‘ući’ unutar njih, koliko zbog nepoznavanja tog svijeta koji je po tradiciji čuvao vlastitu intimu, toliko i zbog poštovanja tog ‘zabranjenog’ prostora. Takvo nešto, prema Andrićevom mišljenju, može doći samo iznutra, od pisaca koji dolaze iz tog miljea: od Skendera Kulenovića, Ćamila Sijarića ili Derviša Sušića. Kaplan je, kao malo ko prije njega, ‘otvorio’ vrata muslimanskih kuća i pokazao nam intimni, zatvoreni svijet tih ljudi, njihovu svakodnevnicu, i to s dubokom empatijom koja nijednog trenutka ne prelazi u patetiku”, napisao je.

Mlakić kaže i kako se Kaplan svojim prvim romanom “Trganje”, iako već etabliran pjesnik, prometnuo u najnadarenijeg proznog pisca mlađe generacije u BiH, a da “Meho” predstavlja značajan iskorak.
“Kaplan ispisuje svojevrsnu dubravsku hroniku, gorku i sumornu amarcodovsku priču o povratnicima, jedan tekst koji je u okvirima regionalne književnosti toliko nedostajao, jer se u Kaplanovoj Dubravskoj visoravni bez problema mogu prepoznati svi oni nesretnici iz cijele BiH, bez obzira na nacionalnost, koji su se vratili na zgarišta pokušavajući nastaviti zaustavljene živote”, kaže Mlakić.

Roman “Meho” izdao je zagrebački VBZ, a za koji dan naći će se i u našim knjižarama.

Almin Kaplan rođen je 1985. godine u Stocu, a dosad je objavio više knjiga poezije i dva romana. Dobitnik je dosta književnih nagrada.

R. D.

Related posts

PLAVSKA KULTURNA JESEN DUH TRADICIJE I MULTIKULTURE

Urednik BiH Info Desk

Srebrenica: Udruženje Prosvjetitelj raspisalo konkurs za najbolji literarni rad

Amila Terzimehić u filmu italijanskog oskarovca

Editor

Leave a Comment