Biznis

Njemačka zatvara vrata nekvalifikovanim radnicima s Balkana?

banner

Njemačka vlada će najkasnije do polovine godine donijeti odluku da li će građanima zemalja zapadnog Balkana za poslove bez kvalifikacija produžiti mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj, saopsteno je medijima iz
ambasade Njemačke u Sarajevu.

Naime, prema Pravilu za zemlje zapadnog Balkana, koje je usvojeno 2015. godine, svi radnici iz BiH, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i s Kosova koji mogu dokazati da ih njemački poslodavac želi zaposliti imaju mogućnost da dobiju radnu vizu čak i bez stručnih kvalifikacija ili poznavanja njemačkog jezika.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu kažu ,  da Njemačka savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati saglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane ovih zemalja.

– Unutar njemačke savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog pravila za zemlje zapadnog Balkana. Odluka savezne vlade treba da bude donesena do sredine ove godine, kažu u Ambasadi.

BHDINFODESK

Related posts

Anel Čiplaković povratnik iz dijaspore osnivač uspješne IT firme u Sarajevu

Editor

Oxford Summit of Leaders: Midhat Kabahija, direktor OrtoSar d.o.o. Sarajevo postat će “Počasni profesor Akademske unije Oksford”

Edeka je firma u kojoj bh. dijaspora u Essenu danas može kupiti i bh. proizvode

Leave a Comment