BiH

Nema istrage protiv Izetbegović i ljekara: Zabrana liječenja za Nadin bila je ‘hipotetička’!

banner

Nakon skoro godinu dana od krivične prijave koju je Tužilaštvu KS podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadin Smajlović zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a, stigao je i odgovor ove institucije da neće provoditi istragu, saznaje Novinska agencija Patria. 

Tužiteljica Sanela Škaljić koja je donijela Naredbu o neprovođenju istrage protiv Ede Hasanbegovića, direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Danke Pokrajac, Zije Begića, Snježane Hasanbegović, Melike Melunović, Ferihe Ćatibušić-Hadžagić, Ismete Kalkan, Verice Mišanović, Melihe Salkić, Sajre Užičanin smatra da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Tužiteljica smatra da ljekari KCUS-a nisu počinili krivično djelo jer maloljetna Nadin Smajlović nije izmještena u inostranstvo već je Pravilnik o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo pravno nedorečen, na šta ne mogu utjecati ljekari i zdravstveno osoblje. 

Kada je riječ o javnom istupu gdje je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala da niko neće liječiti to dijete tužiteljica smatra da je riječ o “hipotetičkoj izjavi” te da nema elemenata krivičnog djela nepružanje medicinske pomoći.

Ni u otvorenom pismu kojim se KCUS oglasio 18. novembra 2019. godine u kojem otkrivaju dijagnoze i identitet djevojčice, a koje su objavili i na zvaničnoj stranici KCUS-a i poslali medijima, za tužiteljicu nema elemente krivičnog djela. 

Tužiteljica smatra kako je već 12. novembra otac djevojčice u medijskim istupima iznio činjenice koje se spominju i u otvorenom pismu KCUS-a te da nije riječ o nepoznatim činjenicama. 

“Otvorenim pismo ljekara došlo je do povrede ličnih podataka djeteta, te se navedeni dokument nije mogao niti trebao naći u ovakvom obliku i sadržaju na zvaničnoj stranici te ustanove iz kojih razloga je i naloženo njegovo uklanjanje (Agencija za zaštitu ličnih podataka), međutim imajući u vidu ranije obrazloženo nisu se stekla bitna obilježja krivičnog djela otkrivanje profesionalne tajne”.

Patrija

Related posts

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Editor

MVP BiH o istupu Dodikovih ambasadora

Editor

Igor Dodik o zdravstvenom stanju svoga oca nakon što je primljen u UKC RS

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment