Dopunske škole

3MT takmičenje: Najbolji studenti doktorskih studija osvojili 10.000 eura

Na prvom 3MT takmičenju učestvovalo je 70 studenata porijeklom iz BiH sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bosanskohercegovačkih studenata doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta. 

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u BiH, u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom. Takmičari su imali zadatak da pripreme video prezentaciju od tri minute. 

O najboljima je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici-istraživači.

You Tube

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Univerziteta u Cirihu.

You Tube

Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu.

Treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antwerpu i Sarajevu. Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od 6. do 10. mjesta osvojili po 200 eura, a od 11. do 18. po 100 eura. Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM.

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH gdje je publika klikom na “like” mogla glasati i odabrati svog pobjednika. Najviše “likeova” osvojila je Zerina Kurtović sa Karolinska instituta u Švedskoj.

Na svečanoj ceremoniji okupljenoj masi u ulozi gosta predavača obratio se profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon. 

– Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta, izjavio je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja. 

– Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. Istraživača i upoznali javnost sa njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, sa kojim nažalost nismo dovoljno upoznati, izjavili su organizatori takmičenja. 

Takmičenje je po prvi put organizovano u BiH i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja. Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija. 

Kompletnu ceremoniju možete pogledati ovdje.

BHDINFODESK

Related posts

BHRF: Napiši pismeni rad na temu, zašto učim bosanski jezik?

Editor

Tuzlak Bahrudin Trbalić, od MIT-a do doktorata na Stanford Univerzitetu

Editor

Savez dopunskih škola BiH u dijaspori: Konkurs za najbolje radove učenika u 2021. godini

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment