BiH dijaspora

Senada Dedić: Moj novi početak u Kanadi

banner

Priča o Senadi Dedić, počinje u lijepom Konjicu u BiH.

Životneokolnosti, a najviše sudbina, odvele su je daleko od njenih najmilijih, porodice, prijatelja čak u daleku Kanadu, piše “Pressmedia

“Odluka nimalo nije bila laka, jer se trebalo adaptirati na novu sredinu, novu kulturu, život i obaveze.
Stigla sam u provinciju Kvebek koja pripada francuskom govornom području, te je bilo neophodno prvo naučiti nimalo lagan, francuski jezik koji do tada nisam govorila”, priča Senada.

“Poslije dva mjeseca od dolaska upisujem državni program za učenje jezika u trajanju od jedne godine. Dobivam certifikat o Francizaciji i upisujem školski program za odgajateljicu djece. Taj program trajao je također, jednu godinu i uspješno sam ga završila.

Kasnije, putem Imigracionog servisa SITO počinjem program osposobljavanja za rad u trajanju od šest sedmica, nakon čega su mi pronašli posao odgajateljice djece u jednom vrtiću. Tu sam odradila stažiranje od pet sedmica, te su mi ponudili da ostanem za stalno. Naravno, prihvatila sam da gradim svoju buduću karijeru sa djecom.”

Moj novi početak u Kanadi, naziv je takmičenja u kojem sada Seanada, kao pohvalan primjer nekoga ko se za kratko vrijeme adaptirao na novu sredinu i u potpunosti posvetila novom životu i svojoj nadogradnji učestvuje.

Gospođa Senada, edukatorica (odgajateljica) iz grupe Acrobats, sada učestvuje u takmičenju za najbolji video „Ispričajte nam svoju priču“ sa organizacijom SITO i treba našu podršku.

Broj lajkova na FACEBOOK-u, dijeljenja navedenog linka i pregleda videa važan joj je za sudjelovanje u slijedećem predizboru.

“Zahvaljujem se svim divnim ljudima koji su mi pomogli da se što bolje integrišem i adaptiram životu u Kanadi. Sada sam na takmičenju za najbolji video, koji je raspisao SITO. Predstavljam vam video od 2 min na linku ispod koji ukratko opisuje moje prve dvije godine u Kanadi.”

Pogledajte kratki video i dajte ovoj hrabroj Konjičanki vašu podršku klikom na link: KONJIČANKA DO POBJEDE!

Related posts

Katarina Carroll rođena Bošnjak porijeklom iz Ljubuškog: Prva žena na čelu policije u Australiji

Editor

Aerodrom Sarajevo: Iz Londona stigli bh. državljani

Urednik BiH Info Desk

Tešanj: Tarik Panjalić ostavio posao u Njemačkoj i preuzeo kultnu “Kahvu”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment