Biznis

BiH “Udružene”: Džempere od mohera plasiraju širom Evrope i Amerike

banner

Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u BiH “Udružene” i u vrijeme pandemije vrijedno rade i plasiraju svoje proizvode širom Evrope, Amerike, Koreje, Japana…

U najtežem periodu tokom marta i aprila, kada je mnogo toga stalo, iz ruku “Udruženih” izlazili su odjevni predmeti od najfinijih prirodnih materijala, što je, kako nam reče Nadira Škaljić, predsjednica Udruženja, bio i svojevrsni inat i odgovor članica na pandemiju.

– Istina, posao se smanjio, i u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 350 uposlenih žena, sada imamo 150, no, to je nešto što je bilo očekivano u pandemiji. Međutim, mi smo u najtežem periodu, od marta do juna, radile jer smo imale narudžbe. Tako je jedna pošiljka odjevnih predmeta u aprilu otišla za Ameriku. Ono što je najvažnije jeste da su nam svi klijenti ostali vjerni i da i dalje naručuju. Naravno, u nešto manjim količinama, jer je pandemija pogodila cijeli svijet, ali se nadamo da će se već početkom 2021. sve polako početi vraćati na staro – kaže Škaljić.

“Udružene” okuplja žene iz cijele BiH, od Srebrenice, Rudog, Vareša, Kladnja, Visokog, Sarajeva…, koje pletu džempere, kape, šalove, rukavice…, od najfinijih materijala, poput vune, mješavine vune i kašmira, vune i alpaca, svile, pamuka uglavnom dopremljenih iz Italije, Španije, Perua.

Džemperi od mohera/Private album

Na pitanje, zašto ne koriste bh. vunu, Škaljić odgovara da je naša vuna previše gruba, pa se kao takva može koristiti samo za izradu dekorativnih predmeta.

– Osim toga, imamo problem i u snabdijevanju. Mi možemo kupiti 50 kilograma crvene boje za izradu uzoraka, ali ne možemo dobiti istu nijansu za proizvodnju jer nemamo fabriku koja vrši farbanje vune i materijala. No, nadam se da će se to u budućnosti promijeniti, jer bi i nama bilo puno jednostavnije i jeftinije da koristimo našu vunu – objašnjava Škaljić.

Koliko se uspješne u onome što rade te koliko ljudi na zapadu cijene unikat i ručni rad, najbolje govori činjenica da su “Udružene” svoje odjevne predmete pokazivale na brojnim sajmovima mode u svijetu među kojima je i Sedmica mode u Parizu.

– Ove godine smo čini mi se kao nikada do sada proizvele ogroman broj džempera i plasirale ih našim klijentima širom Evrope i Amerike. Debeli džemperi od mohera postali su modnih hit u svijetu, a naše žene su prave majstorice za njihovu izradu, jer poznaju i najkomplikovanije tehnike pletenja. I ranijih godina bili su traženi, pa smo do sada plasirale sigurno hiljade džempera inozemnim kupcima – dodaje Škaljić.

Brojni su planovi “Uruženih” za narednu godinu, među kojima je i pokretanje brenda, a Škaljić otkriva da će već u januaru 2021. pokrenuti i online prodaju.

A.S. / Faktor

Related posts

Vozači kamiona koji odu iz BiH zarađuju i do 5.000 KM mjesečno

Urednik BiH Info Desk

Bosanska snaha Ekatarina Musa: Uzbekistanka pokrenula biznis ručno rađenih čokolada

Editor

Bosanska kompanija Alma Ras među najvećim proizvođačima finog rublja u Evropi

Editor

Leave a Comment