Sport

Fudbal: Zmajevi dobili selektora

Bugarin Ivaylo Petev novi je selektor Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na današnjoj sjedinici Izvrnog odbora našeg Saveza.

Ova odluka uopšte nije iznenađujuća obzirom da je Petev ostao jedini kandidat za ovu poziciju nakon što je Sergej Barbarez prije nekoliko dana i sam preko Instagrama priznao kako mu više nije konkurent.

Petev je tako dobio bitku protiv brojnih bh. stručnjaka kao što su Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Amar Osim…

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri između ostalog vodio je Levski iz Sofije, Dinamo Zagreb, Al-Qadsiah.

Petev će biti ujedno prvi stranac i ukupno 12. selektor u historiji reprezentacije BiH, ne uzimajući u obzir da su po jednom kao vršioci dužnosti na klupi bh. tima sjedili Avdo Kalajdžić i Denijal Pirić, a Fuad Muzurović je u dva mandata vodio Zmajeve.

Petev dobio 12 glasova

– Iza nas je težak period. Razumijem medije i javnost da je došlo do nezadovoljstva. Bitno je da smo uspjeli da se dogovorimo i da jedinstveno dođemo do izbora selektora, rekao je danas Vico Zeljković nakon što je Ivaylo Petev izabran za selektora Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko je Petev dobio glasova, Zeljković je kazao da je 12 članova IO glasalo za izbor Bugarina, a da je jedan član bio suzdržan.

Također, rečeno je da su članovi IO birali između dva kandidata.

Zeljković je kazao da će Petev dobiti povjerenje na četiri godine, odnosno dvije plus dvije. Mjesto i vrijeme predstavljanja novog selektora bit će određeno naknadno.

– Svjesni smo današnje odluke i svaka odluka nosi određene stvari. Na kraju smo uvjereni da smo uradili najbolji potez za fudbal u BiH i očekujemo dobre rezultate. U trećem mjesecu nas očekuju utakmice. Niko se ne može kriti, a rezultati će pokazati da li je neko ili nešto bio dobar izbor – rekao je Zeljković.

– Svi koji navijaju da se BiH plasira na Svjetsko prvenstvo trebaju dati podršku na današnjem izboru. Bilo je iscrpno. Pozitivna poruka je da smo uspjeli da se usaglasimo – poručio je član Izvršnog odbora i budući predsjednik FSBiH Vico Zeljković.

Član Izvršnog odbora FSBiH Milorad Sofrenić kazao je da Sergej Barbarez nije izabran zbog toga što nema iskustva.

Stručni štab će biti kompletiran 27. januara, poručeno je danas.

BHDINFODESK

Related posts

Mladi reprezentativac Amar Kvakić novi je član ukrajinskog Metalista

Editor

Texas domaćin Balkan Soccer Campa: Bivši “Zmaj” Omer Joldić specijalni gost

Urednik BiH Info Desk

Malme: Bosanci osnovali fudbalski klub FF Atletiko

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment