Kultura

Lea Deutsch: Potresna priča o hrvatskoj Anne Frank

Lea Deutsch, hrvatska dječja glumica židovskog podrijetla čiji je život tragično prekinut u stočnom vagonu kada joj je bilo 16 godina, svima nam je podsjetnik i lekcija o režimima iz prošlosti koji nikada više ne smiju zaživjeti. Na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, prisjećamo se priče o djevojčici koju nazivaju hrvatskom Anne Frank, a zbog njezina izvanserijskog talenta i hrvatskom Shirley Temple.

Nanese li vas put u zagrebačku Gundulićevu ulicu ispred broja 29, nasmiješite se, napravite okret i – naklonite.

Jer upravo je to pred publikom koja joj je oduševljeno klicala radila Lea Deutsch, najmlađa glumica koja je stala na daske zagrebačkog HNK-a, a koja je sa svojom obitelji živjela u stanu u Gundulićevoj.

No Lein let među zvijezdama i svjetska karijera koju su mnogi predviđali ovom čudu od djeteta grubo su prekinuti 1941., kada je 16-godišnja Lea odvedena u koncentracijski logor Auschwitz.

Lea Dragica Deutsch (u to vrijeme prezime se pisalo i Dajč) rođena je prije 93 godine u Zagrebu, a na daske HNK-a prvi put stala je s pet godina kao članica kazališne skupine Dječje carstvo.

Prva njezina uloga bila je uloga Priske u predstavi “Graničari” Josipa Freudenreicha, a potom su uslijedile brojne uloge u dječjim predstavama poput “Pred izlazak sunca” G. Hauptmanna i “Sestra Beatrice” M. Maeterlincka.

Lea je vrlo brzo osvojila publiku koja je bila očarana njezinim glumačkim, ali i plesnim talentom. Izvanredna umješnost priskrbila joj je nadimak hrvatska Shirley Temple koja je u isto vrijeme bila dječja zvijezda u Hollywoodu.

Tito Strozzi, hrvatski glumac, redatelj i pisac, za malu je Leu napisao, a Josip Deči, pionir filmske glazbe u Hrvatskoj, uglazbio operetu “Čudo od djeteta”.

Zbog priprema za operetu Lea je odbila poziv francuske filmske tvrtke Pathé u Parizkoja je prepoznala talent zagrebačke djevojčice te su željeli da dođe na jednogodišnji boravak u Pariz i ondje uči francuski jezik.

Jedno od sjećanja na tragičnu dječju zvijezdu Leu Deutsch jest i njezino pismo za koje se pretpostavlja da je napisano sredinom 1930-ih. U pismu sa žigom odvjetničke kancelarije njezina tate, upućenom upravi HNK-a u Zagrebu, Lea je napisala:

Pošto je moja mama rekla da ću još ovu sezonu igrati, to ću još držati. A druge sezone neću više igrati. Tražite si drugu curicu. Ja neću više igrati zato jerbo me preveć gnjave na probama. Srdačno Vas pozdravlja Lea Deutsch.

DJEČJA LJUBAV RELJE BAŠIĆA

Zadnji nastup Lea je ostvarila vodeći scenski prikaz Šahovska igra u HNK-u 15. ožujka 1941. godine.

S osnutkom NDH-a Lea viša nije smjela glumiti te joj je bio zabranjen pristup HNK-u. Koliko je Lea čeznula za kazališnim daskama, svjedočio je glumac Relja Bašić koji je na promociji knjige “Lea Deutsch – zagrebačka Anna Frank” Pavla Cindrićaispričao prizor koji mu se zauvijek urezao u pamćenje:

Sjedila je nepomično na klupi nasuprot HNK-a odjevena u kaput s našivenom žutom Davidovom zvijezdom, gotovo je prekrivajući rukom i satima gledala u zgradu u kojoj je nekoć bila zvijezda, a sada nije smjela ni ući u nju.

Koliko ga je ova djevojčica očarala, Relja Bašić otkrio je priznanjem da je u Leu bio zaljubljen.

U nadi da će izbjeći progon, Lea i njezina obitelj, otac Stjepan, majka Ivka i brat Saša prešli su na katoličanstvo, a Leina mama za svoju je kćer od Ante Pavelića molila i status arijevke zbog velikog doprinosa hrvatskoj kulturi. No ništa ih nije uspjelo spasiti.

Ustaške vlasti naložile su u noći 3. svibnja 1943. godine uhićenje svih Židova u Zagrebu koji su dotad uspješno izbjegavali zloglasne logore – njih 1700, uključujući Leu Deutsch, njezinu majku i brata. Lein otac spasio se skrivajući se na zaraznom odjelu u bolnici Sestara milosrdnica.

Na putu za Auschwitz, u stočnom vagonu u kojem je bilo 75 ljudi, na šestodnevnom putu bez vode i hrane, 15-godišnja Lea Deutsch je umrla. Njezini mama i brat umrli su u logoru. Tata je preminuo 1959. u Zagrebu i pokopan je na židovskom dijelu groblja na Mirogoju. Na njegovu grobu stoji i Leina slika…

A vi, ako zastanete pred brojem 29 zagrebačke Gundulićeve ulice, zaplešite i zapjevajte baš kao što je to voljela raditi mala Lea – jer želja za srećom i ljubavi glavno su oružje protiv mržnje i zla.

Lea Deutsch, kao i Anne Frank, postala je simbol borbe protiv nacizma. Obje su imale 16 godina kada su umrle. I obje će nam zauvijek biti podsjetnik na prošlost koja se više ni u kojem kutku svijeta nikada ne smije ponoviti.

Piše: Kristina Bosno/BHDINFODESK

Related posts

Jajce obilježava dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH

BHD Info Desk Administrator

KUD “Bosiljak” odbio zahtjev Ambasade BiH u Kataru da nastupe na svečanosti povodom 1. marta

BHD Info Desk Administrator

U zahvalnost Rodžeru Votersu / In gratitude to Roger Waters

Leave a Comment