Zdravlje

Možete li više puta koristiti jednokratne maske za lice?

Trebate li ponovno nositi istu masku ovisi o tome koju vrstu zaštitne maske koristite. Običnu platnenu masku možete ponovno koristiti, samo je trebate oprati nakon svake upotrebe. No, što s onim jednokratnim maskama, poput kirurške ili N95 maske?

Prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ove maske ne biste trebali ponovno nositi, no u slučaju da nemate novu pri ruci, i to je moguće. Evo što trebate znati o tome.

Zašto se N95 i kirurške maske ne bi trebale ponovno koristiti

N95 i kirurške maske su dvije vrste jednokratnih maski koje se najviše koriste, a njihova učinkovitost najveća je tijekom prvog korištenja. Ako se ponovo koriste, ove maske zapravo mogu povećati rizik od zaraze zbog načina na koji djeluju.

Naime, N95 maske, za razliku od kirurških, mogu se čvrsto zategnuti i filtriraju oko 95% čestica. WHO preporučuje da ove maske bacite ako postanu vlažne od disanja. Ove maske djeluju kao fizička barijera na kojoj se skupljaju klice i kapljice te stoga virus mogu prenijeti na druge površine i biti potencijalno opasne za širenje zaraze ako se ne odlože na ispravan način.

Smjernice za ponovno korištenje u hitnim situacijama

Dakle, ponovno korištenje jednokratnih maski trebali biste izbjegavati, no ako vam je to jedino rješenje u nekoj hitnoj situaciji to možete napraviti prema odgovarajućim smjernicama kako biste rizik od zaraze sveli na minimum.

Budite oprezni kada skidate masku. Ako trebate prilagoditi masku, prije toga obavezno operite ruke ili upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60% alkohola. Kad skidate masku, pazite da dodirnete samo vezice, odnosne remene maske, a ne samo površinu maske.

Masku pohranite na prozračno mjesto, a možete je čuvati u papirnatoj vrećici. Ne smiju se koristiti plastične vrećice ili druge posude za skladištenje koje u potpunosti sprečavaju protok zraka.

Ako primijetite da maska ima rupe ili bilo kakvo oštećenjem koje bi moglo smanjiti učinkovitost, nemojte je koristiti, piše Business Insider.

Related posts

U Bosni i Hercegovini oboljelo 377 osoba, osam se oporavilo

Urednik BiH Info Desk

WHO: Nema dokaza da je osoba koja se oporavila od koronavirusa zaštićena

Urednik BiH Info Desk

Šta je zdravije jutarnje ili večernje tuširanje?

Editor

Leave a Comment