Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 99: Nada je n a d a za Zvornik

Piše: Sead Hambiralović

I N I C I J A T I V A (2) ZA POSTHUMNO PRIZNANJE NADI OSTOJIĆ KOJA JE POKUŠALA ZAŠTITITI SVOJE KOMŠIJE

U prošlu srijedu navršilo se 28 godina od stradanja Srdjana Aleksića koji je pokušao zaštititi svoga prijatelja druge nacionalnosti. Slično Nada Ostojić komšije u Zamlazu. Za razliku od zvorničke Gradske uprave koja godinama „šuti“- ide/ ne ide u „prilog?!, vlast u Trebinju na prikladan način odaje poštu ovom mladom čovjeku.

”Nada Ostojić je matičarka. Ima 160 cm visine i srce od pet kilometara dužine. Vjenčanje i sreća su njen posao u Zvorniku…”, moze se procitati na Google ili na Fb stranici Dragana Bursaca. Preko 2.500 lajkova, 214 komentara i 329 podjela.

VRISAK JE PREKINUO RAFAL..: Hvala kolegi, a kako je došao do ključne informacije nema potrebe insistirati. Ja sam ranije nekako uspio dobiti šturu- vrisak koji se razlegao nedaleko od Gradske kapije: ”Zašto mi ubijate komšije Muslimane..?!!”, koji je prekinuo rafal ”oslobodilaca”. Spomenuto u nedavnoj kolumni- bila povod jednog (ne)običnog pomirenja, a završava ovako:

„Ustati i pokloniti sjenama Nade Ostojić. Ima naaas koji smatramo da se podugo čeka na posthumno priznanje i – n a d a za dalje.

Pa na prvom fotosu m o s t- koje koicidencije i simbolike! Valjda je došlo vrijeme da se sa onima koji su podalje od politike i vlasti pokuša drugačije i bolje“.

OPSTRUKCIJE, RAZVLAČENJE…: I privede inicijativa oko posthumnog priznanja ovoj divnoj ženi koja je ubijena samo zato što je stala na stranu nedužnih. Od mene dosta- pretprošle godine animirao. Trocifren je broj Zvorničana i drugih koji podržavaju, ali uzalud kontaktirao Udruženje povratnika da kao „pravno lice“ predaju (?!!). A otšutjeti ko je još mogao stati iza inicijative, pa i (pre)ostale „aktivistkinje“ sa prvog fotosa- „onog“ sistema kada se zaklinjalo u bratstvo i jedinstvo.

“NADA OSTOJIĆ nije zaslužila ovolike tantavice, razvlačenja rokova i opstrukcije. S tobom se slažem u potpunosti..!”, stigao mejl iz Zvornika. A ne treba zamjeriti što nedostaje ime i prezime, pa (i) „razumjeti“ zašto se nije maklo od početka.

Fotos s pričom uradjen u Zvorniku, rodnom gradu Seada Hambiralovića, našeg kolumniste i osnivača projekta GljivaMira&DaBudeBolje. Dio je montaže švedskog plakata za nj predavanja Vita duvan flyger på nytt (Bijeli golub ponovo leti). Završni dio je  n a d a– programi za mlade, koji su verifikovani u Skandinaviji i planom prenošenja na naše prostore

DOVOLJAN SPISAK I PAR REČENICA: Najviše je podrške iz dijaspore. Pošto je sve išlo preko interneta- kako do originalnih potpisa? Može biti „problem“ ako se ne bude imalo „sluha“ . A obradovalo mišljenje da i ne mora „pravno lice“- dovoljan je spisak i par rečenica. Još jednom sve provjeriti i ako zapne naći alternativu.

P.S.

Spisak podrške inicijativi onomad poslao Nešadu Kujundžiću i Fikreti Borogovac da „objedine“ sva imena. U „Gešinom“ kompjuteru- javlja da će biti doma za tri sedmice. Za svaki slučaj predlažem: hajmo nanovo lajkati a pridodaćemo i imena onih koji pošalju komentare.

(((((((((((((((((((((((((((( Naredna kolumna: „Bijeli cvijet…“ za Jelicu i Omera Šarića.

­­Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na oko 90 mail adresa.

Related posts

Čečenija: Završni radovi na jednoj od najljepših džamija u Rusiji

Editor

Ova tinktura topi masti, jača srce i čisti krv

Editor

Tamna čokolada brana depresiji

Leave a Comment