BiH

Tužilaštvo BiH: Saslušan Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedsjedništva BiH napustio je danas  Tužilaštvo BiH,  gdje ga je saslušao postupajući tužilac.

On je dobio poziv, prema nezvaničnim informacija,  tužiocima da iskaz na okolnosti afere “Ikona”. Dodik je ušao u zgradu Tužilaštva BiH na sporedni ulaz u 11 sati, a na isti ulaz, zgradu je napustio oko podne.

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, te je upućena amolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič koji je održao sastanke sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

S druge strane, Dodik je poručio da, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on će se izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

Tužilaštvo BiH potvrdilo da je Dodik saslušan u predmetu “Ikona”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saslušan danas u okviru predmeta “Ikona”.

– Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao “Ikona” – saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su kako više informacija ili detalja u ovom trenutku ne mogu davati.

BHDINFODESK

Related posts

Poziv Valentinu Inzku da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida

Editor

‘Igmanski marš’, sjećanje na značajnu operaciju u Drugom svjetskom ratu

Urednik BiH Info Desk

Zoran Tegeltija, pozitivan na koronavirus

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment