BiH dijaspora

Biznismen Mirsad Murić iz Klagenfurta: BiH se mora bolje odnositi prema dijaspori

banner

Priča Mirsada Murića iz mjesta Tržac u općini Cazin, vlasnika i direktora firme A Group iz Klagenfurta u Austriji, priča je o uspjehu Bosanaca i Hercegovaca izvan domovine, koji stečeno znanje, iskustvo i ugled koriste da bh. kompanijama omoguće ulazak i prepoznatljivost na inostranim tržištima. U želji za boljim mogućnostima rada i poslovanja 1987. otišao je u Austriju, a prije rata uspješno se bavio zastupništvom firme Zepter. 

– Srednju školu metalskih zanimanja sam završio u BiH, a u Austriji sam se prekvalifikovao za marketing menadžerstvo i prodaju. Svim našim kooperantima, a ima nas preko dvadeset, primarni sektor je maloprodaja i veleprodaja sredstava za higijenu. U vrijeme pandemije to se traži dosta i posao odlično funkcioniše- kaže Mirsad Murić.

Brojnim krajinskim firmama pomaže da plasiraju svoje proizvode na austrijsko tržište, a jedna od njih je i Limometal, jedan od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profilisanih limova.

– Imam veliku želju i uvijek sam gledao da sve aktivnosti koje provodimo u Austriji budu orijentisane prema firmama u Bosni. Tu je Limometal, prije toga Inplast i mnoge druge. Sa direktorom Limometala Mensurom Mulalićem imamo poseban odnos i saradnju od 2008. godine. On je jedan od poduzetnika koji je prozapadno orijentiran, razmišlja menadžerski i inovativno i to mi se odmah svidjelo- govori Murić koji je tokom godina pomagao školovanje i stipendirao mnoge školarce iz BiH, u Travniku, Cazinu i okolini, na šta je posebno ponosan, jer je svjestan koliku moć predstavlja znanje.

Mirsad nije u potpunosti zadovoljan odnosom BiH prema dijaspori, a, kako ističe, to je kompleksno pitanje i zahtjeva brzo riješenje.

– Kada je poslovanje u pitanju, to je što brže, lakše i jednostavnije određivanje institucionalnih stvari. Paradoks je i da ja tokom ove pandemije kao austrijski državljanin ne mogu ući u BiH bez PCR testa, a moj brat koji živi u istom gradu i ima bh. državljanstvo može da uđe u zemlju. Pasoš ne prenosi koronavirus, već osoba- mišljenja je uspješni menadžer.

Familija Murić, prema njegovim riječima, rasuta je po cijelom svijetu, a ima ih od Rožaja preko Krajine do Istanbula i Australije.

– U Austriji žive moja braća, a u Krajini imam i sestru. Sa suprugom Ervinom imam troje djece, sina Armina i kćerke Larisu i Merisu. Sin je inače prije dvije godine preuzeo vođenje firme A Group. Svi mi iz dijaspore energiju „tankamo“ prilikom posjete Krajini- iskren je Murić. 

Legenda visočke Bosne, nogometaš Almedin Hota samo je jedan od poznatih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Klagenfurtu. 

– Dobri smo prijatelji i družimo se. U ovom austrijskom gradu živi dosta naših uspješnih poduzetnika, koji uživaju veliki ugled u ovom dijelu Austrije, a neki su i politički aktivni. Pored A Group Austria, u Klagenfurtu egzistira još nekoliko firmi čiji vlasnici su naši ljudi iz BiH. Između ostalih, tu su B&B Transporti, AB Webmarketing Solutions, Fliesen Floor, Bag Bau, Kraina Bau, ABM Bau, Sipura A-Z, Autokonzept Edis Blažević, MK Hausbetreuung, ADM Hausbetreuung, Joob Impulse, Joda Transporti, Auto Servis Babić, Elektro i vodo instalacije braća Antunović i mnogi drugi. Također, važno je napomenuti da u Klagenfurtu žive i naši akademski umjetnici Franjo Likar i Suad Bijedić. Likar je dobitnik  nekoliko republičkih, gradskih i strukovnih nagrada za svoj rad, a od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Također, tu je i naš univerzitetski profesor Žarko Bebić koji često kaže: „Sve mi diraj al´ Bosnu ne“- govori na kraju Mirsad Murić.

P.R.

Related posts

Kanada: Reakcija IGK-a na kontinuirano i sistematsko srbijansko negiranje počinjenih zločina na Tuzlanskoj kapiji

Po ko zna koji put građani u dijaspori traže od bh. vlasti da konačno ispune zahtjeve bosanskohercegovačke dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Uredi RS-a u svijetu nanose ozbiljnu štetu Bosni i Hercegovini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment