Moj stav

KOME I ZAŠTO U AMBASADI BIH U BEČU SMETAJU BOSANSKA UDRUŽENJA?!?!

banner

Izet Kurtalić potpredsjednik bh. udruženja Kontakt BiH-Salzburg na svom Facebook profilu objavio je lični stav sa pomenutim naslovom. Portal BHDINFODESK ga prenosi u cjelosti i link objave proslijedit će bosanskohercegovačkoj ambasadi u Beču i od ambasadora Nj. E. Kemala Kozarica zatražiti njihov stav po ovom pitanju……

Skoro četiri godine, nakon prvog i skoro godinu dana nakon trećeg mog zahtjeva upućenog Ambasadi BiH u Beču da se udruženje Kontakt BiH-Salzburg uvrsti na listu bh udruženja u Austriji, jasno je da se to neće desiti i da nismo poželjni na toj listi.
I ne bi to meni bilo tako čudno ni strašno, poznavajući tradicionalnu lijenost, bahatost, nezainteresovanost, korumpiranost itd….. birokrata i državnih službenika naše zemlje, da se nije prošle godine na toj istoj listi, odjednom pojavio veliki broj (13) srbijanskih udruženja koja tu prije nisu bila i koja su ” slučajno”, sve jedno za drugim upisana od broja 14 do broja 27, što se vidi na četvrtoj slici, a i na linku Diaspora – Botschaft von Bosnien und Herzegowina (bh-botschaft.at)

Ta udruženja, ne samo da nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom nego su neka i negatori postojanja BiH.

Neka od tih udruženja promovišu protivustavne manifestacije u BiH, za neka je Banja Luka grad u Srbiji, a nikada ni jedno to udruženje, nigdje ne spominje Bosnu i Hercegovinu kao državu.
Ne treba biti puno mudar pa shvatiti da se nešto “iza brda valja”.
Logično je i postaviti pitanja:

 • kako su ta udruženja dospjela na listu bh Ambasade, ko ih je tu uvrstio i na osnovu čega?
 • da li rukovodstva i članovi tih udruženja uopšte znaju da su oni “bosansko udruženje”?
 • da li su ta udruženja tražila, odnosno predala zahtjev Ambasadi BiH da se uvrste na listu bh udruženja i jesu li morali, kao što se od mene tražilo, da se obrate direktno ambasadoru sa zahtjevom isl.?
  Na to se onda nadovezuju nova pitanja:
 • Je li u pitanju politička trgovina fašističkih stranaka, tipa: koliko vaših, toliko naših, a toliko njihovih pa za Kontakt nema mjesta?
 • Je li problem to što smo mi tipično bosansko, tj udruženje građana Bosne i Hercegovine, a ne udruženje nekog od “konstitutivnih naroda” Bošnjaka, Hrvata ili Srba, tj. svačiji smo pa smatraju da nismo ničiji, nešto kao Sejdić i Finci?
 • Da li se možda stvara neka glasačka mašina ili su u pitanju pare pa su lešinari nanjušili plijen koji treba dijeliti?
  Bilo kako bilo, mi smo bili i ostajemo patriotski nastrojeni, promovišemo, O SVOM TROŠKU, svuda i na sve načine Bosnu i Hercegovinu, njene vrijednosti i vrijednosti bh građana.
  Pomažemo ugroženim, mi smo multietnički, lojalni smo stanovnici Republike Austrije, naše nove domovine koju dobrovoljnim radom gradimo i uljepšavamo.
  Jedino mi predstavljamo BiH na Svjetskim planinarskim prvenstvima, predstavljali smo i Bosnu i Austriju u Ligi evropskih šampiona u malom nogometu i opet, sve o svom trošku.
  Organizujemo ekskurzije u BiH, promovišemo bh kjiževnike, firme, sportiste, umjetnike….
  Uvijek su nam “puna usta BOSNE”
  I vjerovatno, upravo zato i nismo poželjni i ne treba da postojimo jer iskačemo iz stereotipa “što je gore, to je bolje” koji odgovara konstitutivnim nacionalnim vođama i fašističkoj oligarhiji koja Bosnom vlada već 30 godina.
  Kako održati narod u nacionalnim torovima i nastaviti vladati, ako narod vidi i shvati da se može živjeti zajedno i normalno, od svog rada, bez mržnje i nacionalizma.
  Konstitutivnim je neprihvatljivo i to da u jednom timu kao što je naš, uz Bosance igraju: Hrvati, Avganistanci, Srbi, Austrijanci, Slovenci, Libanonci, Rumuni, Sirijci … i to funkcioniše i ostvaruju se dobri rezultati.
  I zato imam puno pravo da kažem da smo mi pravi ambasadori Bosne i Hercegovine, a vi, uposlenici Ambasade, vi ste samo predstavnici vaših konstitutivnih, nacionalističkih vođa koji za dobre plate, zajedno sa vama ruše Bosnu i Hercegovinu koja vam te plate daje pa na listi jedne takve “ustanove” ne želim ni da se nalazi jedno čestito udruženje kao što je Kontakt BiH-Salzburg i moj zahtjev nećete više nikada dobiti, a nadam se i vjerujem da ćete uskoro završiti na istorijskom smetljištu, na odjelu srednjevjekovnih ideja i političkih stavova.

Link objave: (5) Izet KurtaliĆ | Facebook

Facebook

BHDINFODESK

Related posts

Vukanović o nastupu Dodika: Pomislio sam da će u neka doba uskliknuti ‘Bosna do Tokija!’.”

Editor

Zašto u izvještaju State departmenta nema Dodika i Čovića, je li Konaković najgori?

Editor

FAŠIZAM IMA SVOJE IME

Editor

1 comment

Leave a Comment