Moj stav

Strašno : Bijela kugu hara Bosnom i Hercegovinom

banner

Svake godine gubimo jedan veći, ne srednji grad u BiH, poručuje demograf Hasan Zolić. Analizirajući podatke o umrlim, rođenim, i onima koji odsele iz zemlje dolazi se do poražavavajućih podataka, na koje nemamo adekvatan odgovor kaže Zolić.

Zavod za statistiku BiH prikazuje poslednje podatke iz 2015. godine. Prema tim podacima u ovoj godini rođeno je 29 770, umrlo njih 38 150. Tačnije umrlo je više 8 300 nego što je rođeno.

“Ja govorim stalno, ne gubimo samo, čak gubimo i neki veći grad, ne srednji. u BiH. Prema podacima EUROSTATA, BiH je u špicu zemalja kada je u pitanju broj umrlih”, kaže demograf Hasan Zolić.

Entitetski zavodi za statistiku imaju preciznije podatke. Tako je prema podacima Zavoda za statistiku RS u poslednja dva mjeseca rođeno je 2116 beba, a umrlo 3448. Samo u ova dva mjeseca negativan prirodni priraštaj iznosio je 1332. Kada je u pitanju Federacija. Negativna stopa je nešto niža. U junu mjesecu iznosila je -36. Rođeno je 1.644, a umrlo 1.680.

“To je počelo negdje 2002.godine kada je RS prvi put počela iskazivati tzv.bijelu kugu. Federacija negdje 2006/2007 i sad je to nastavljeno”, pojašnjava Zolić.

Cijela regija je problem. U Hrvatskoj se prošle godine rodilo manje za 14.005 stanovnika nego je umrlo. Prema podacima iz 2015. godine i Srbija bilježi isti trend. Prirodni priraštaj Srbije u minusu je bio za 38.021 stanovnika.

“Ulazi se kasno u brak. Danas žena ulazi u prosjeku 28/29 godina, muškarac preko 30 godina”, kaže naš sagovornik.

Jedan od faktora je i loša ekonomska situacija. Koja je u uskoj vezi sa migracijom stanovništva sa ovog područja. Izvještaj Ujednjenih nacija “Izgledi za stanovništvo u svijetu: Revizija 2015”, govori da će pad broja stanovika u BiH do 2050. godine iznositi 19,5%”. I drugi relevantna svjetska istraživanja ukazuju na demografsku katastrofu na ovim područjima.

Related posts

NESALOMIVA UKRAJINA, ČELIČNA SNAGA ODBRANE

Editor

DF: SDP je kriv što građanske stranke ne upravljaju državom! SDP: DF je bez razloga srušio vladu Šestorke!

Editor

Advokat Nobilo: Slučaj Dragičević bit će jedna od najvećih obmana u historiji BiH!

Leave a Comment