Moj stav

Reagovanje iz Beča: Mi smo Ambasada cijele BiH, bez ikakvih razvrstavanja i podjela

banner

Na upit portala BHDINFODESK bosanskohercegovačkoj ambasadi u Beču da da daju svoje viđenje na tekst: KOME I ZAŠTO U AMBASADI BIH U BEČU SMETAJU BOSANSKA UDRUŽENJA?!?! – BHDINFODESK

Stiglo je reagovanje, prenosimo ga u cjelosti:

Poštovani,

Nastavno na pomenuti članak na Vašem portalu Ambasada BiH u Beču želi napomenuti da smo u vise navrata tražili od predstavnika ovog udruženja da se službeno (dopisom, a ne u vidu maila) obrate Ambasadi/Ambasadoru s molbom za upis tj.stavljanje na listu bh udruženja na web stranici, uz molbu da se navedu sva imena I funkcije uprave I odbora predmetnog udruženja (kako na BHS jeziku tako I na njemačkom) sto nikad nije u potunosti ispoštovano. Također zamoljeni su da dostave I izvadak iz registra udruženja u R.Austriji, kako bi imali uvid u da su zadovoljenje sve zakonske regulative u R.Austriji kao I ujedno dobili potvrdu o regularnost postojanja udruženja. I ova molba također nije u potpunosti ispoštovana.

Ne želimo ulaziti u analizu stava gospodina niti komentarisati  navode iz Vašeg članka, uz napomenu da Ambasada ne vrši selektivni izbor udruženja, kulturno-umjetničkih društava I klubova bh gradjana koji se žele prijaviti na listu web stranice, već, uz poštivanje minimalnih zahtjeva (službeno obraćanje/zahtjev za upis,  kompletan izvadak iz Centralnog registra udruženja R.Austrije sa svim neophodnim I relevantnim podacima) postavlja na stranicu sva udruženja koja zadovolje prethodno pomenute uslove.

Kao sto je vidljivo I na stranici Ambasade BiH upućen je I javni poziv Ministarstva za ljudska prava I izbjeglice BiH, SVIM u R.Austriji registrovanim BH udruženjima I savezima za prijavu u njihovom registru, što ponovno pokazuje da ne postoji nikakva selekcija, te je JEDINI kriterij ispunjavanje tih minimalnih I gore navedenih kriterija.

Predmetno udruženje će, čim dostavi traženo biti uvršteno na listu aktivnih udruženja, te ujedno napominjemo da su SVA udruženja, savezi I druge vrste organizacija u R.Austriji, koja promoviraju kulturnu baštinu Bosne I Hercegovine, njenu raznolikost, prirodna bogatstva I podstiču razvoj ekonomije I privrede, I više nego dobrodošla da se jave I evidentiraju na listi stranice Ambasade.

Mi smo Ambasada cijele Bosne I Hercegovine I predstavljamo cijelu Bosnu I Hercegovinu, bez ikakvih razvrstavanja I podjele.

S poštovanjem,

Botschaft von Bosnien und Herzegowina

Tivoligasse 54

1120 Wien

Tel: +43 1 811 85 55

Fax: +43 1 811 85 69

Related posts

Radovanu Karadžiću doživotna kazna zatvora

Urednik BiH Info Desk

FARUK TIČIĆ: BOŠNJACI OPET U FOKUSU PAŽNJE

Urednik BiH Info Desk

Prof. Dejan Jović : Konstitutivnost naroda je zaostavština SFRJ, Bošnjaci mogu izaći sa zahjevom za ukidanjem konstitutivnosti

Leave a Comment