BiH

Lisica u kokošinjcu: Negator genocida predložen da nadzire Revidiranu strategiju

Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je protivljenje prijedlogu da “Milorad Kojić, koji javno negira genocid u Srebrenici, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”.

“Oštro se protivimo da Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije. Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ/MRMKS-a i s kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentiranja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju”, ističe Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saopćenju za javnost.

Iz Udruženja podsjećaju da je “Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koji su po njegovoj ocjeni ‘lažno svjedočili’ u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda s ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina”.

“Tražimo od ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN”, navodi se u saopštenju.

BHDINFODESK

Related posts

Sud BiH: Podignuta optužnica protiv sedam Srba zbog ratnih zločina u Donjem Vakufu

BHD Info Desk Administrator

SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ: SIPA uhapsila dvije osobe, nastavljaju se pretresi

Urednik BiH Info Desk

Brexit i BiH: Ništa od ukidanja viza za bosanskohercegovačke državljane

Editor

Leave a Comment