BiH

Čović pisao OHR-u i drugima: Spriječite hibridne pokušaje uvođenja “tročlanog gradonačelništva” u Mostaru

banner

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku od kojeg je zatražio angažman vezano za izbor gradonačelnika Mostara.

U pismu upućenom i na adresu OESS-a, Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Čović je naveo kako jučerašnji razvoj događaja u Gradskom vijeću Mostara predstavlja novi pokušaj “dezavuiranja pravila i zakona”.

“U našoj ranijoj korespondenciji jasno smo upozoravali na indicije o mogućoj ugrozi izbornog procesa u Mostaru te opravdano pozivali na nazočnost i budnost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kako bismo i na taj način osigurali da izbori u Mostaru proteknu u fer nadmetanju i na pravičan način. Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima”, naveo je Čović.

Naveo je kako je “težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata, a samim tim i protiv građana hrvatske nacionalnosti grada Mostara”.

“U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne ‘probosanske’ denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu. Na djelu je klasičan primjer mimikrije, gdje se stranački nacionalistički ciljevi nastoje predstaviti kao nešto posve drugo, dok u stvarnosti potiču najdublji razdor i podjele s kojima je nužno konačno prestati”, poručio je Čović.

Svaki politički cilj, dodaje se u pismu, može se smatrati legitimnim ako se u njegovu postizanju ne krše zakoni te opća etička i politička načela.

“Međutim, posljednja događanja u Mostaru ponovno su nas uvjerila da to nije slučaj. Svjedoci smo kako se beskrupulozno nastavljaju kršiti i dezavuirati sva pravila i zakoni u nastojanjima da se za Mostar pritiscima i iznudama nametnu nova ‘rješenja’, koja nemaju nikakvog statutarnog niti zakonskog uporišta”, smatra Čović.

Po njegovim riječima, najnoviji primjer toga je uvjetovanje nastavka procesa izbora gradonačelnika, koji je vrlo jasno proceduralno definiran, uvođenjem ‘tročlanog gradonačelništva’, “jedne izrazito čudne hibridne forme koju ne poznaju lokalna vladavina niti koncept dobrog upravljanja”.

“Postavlja se pitanje što je stvarni cilj tako nerazumnog djelovanja i ozbiljnog osporavanja uspostave gradske vlasti, nakon toliko godina njezina nepostojanja, koje su ostavile dubok ožiljak na tkivu grada koji vapi za dogovorom, harmonijom, razvojem i europeizacijom. Jedini njihov ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave. To je neprihvatljivo jer nije u skladu s očekivanjima građana niti je to ono što oni zaslužuju”, navodi Čović u svom pismu.

Time se, navodi se dalje, na svaki mogući način nastoje osujetiti legitimna izborna volja građana Mostara i blokirati proces izbora gradonačelnika, a samim tim i uspostavu funkcionalne gradske vlasti.

“Nalazimo se u kritičnom trenutku kada je veoma važno da se zajednički očitujete o nestatutarnim i u zakonima neutemeljenim političkim zahtjevima, potpuno neprihvatljivim kao mehanizam uvjetovanja u postupku dovršenja izbornog procesa u Mostaru, na zadovoljstvo i za dobrobit svih njegovih građana. Nadam se da uviđate svu štetnost takvog nastojanja kao i potrebu da se odlučno osude i osujete”, istaknuo je Čović.

Dodao je kako, nakon što se konstituiralo Gradsko vijeće Grada Mostara, preostaje samo da se hitno završi proces izbora gradonačelnika.

“I pored svih nepravilnosti koje su se u proteklom razdoblju dogodile, dva mjeseca nakon održavanja izbora, a temeljem usvojenih izmjena Izbornog zakona BiH koje su uslijedile nakon potpisivanja Političkog sporazuma za Grad Mostar, 2. veljače 2021. godine, konačno imamo konstituirano Gradsko vijeće od 35 vijećnika. Preostaje nam da žurno završimo proces izbora gradonačelnika kako bismo izbjegli pokušaje daljnjih blokada i dezavuiranja izborne volje svih žitelja Mostara. Sljedeći korak je izbor gradonačelnika na način kako je propisano zakonom i procedurama, i nikako drugačije. Pomozite nam u ovom ključnom trenutku da spriječimo institucionalnu tiraniju i kaos, koji mogu proizaći iz nerazumnih uvjetovanja i osporavanja implementacije volje građana na održanim izborima”, napisao je Čović u svom pismu.

Related posts

Povodom obilježavanja Dana rođenja Martina Luthera Kinga NJ.E. Ambasador Marphy posjetio Tuzlu

Urednik BiH Info Desk

Usvojen Program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Christian Schmidt donio odluku tvrdeći da će deblokirati formiranje Vlade FBiH

Editor

Leave a Comment