BiH

Svečano otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH -15 Maj , Brčanska Malta

banner

Na svečanom otvaranju Spomen parka sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH -15 Maj-Brčanska Malta prisustvovao je veliki broj građana, boraca, delegacija, udruženja,  te Vlada TK i Grada Tuzle .
Uz pjesmu o Tuzli, Hor Tuzlanke su pjevale i pjesma je odjekivala duž cijele glavne saobračajnice i utapala se u dušu svih prisutnih i u vozilima koja su jurila ulicom.
Spomen park s braniocima Tuzle i BiH-15 maj , na Brčanskoj Malti je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle , Zijad Lugavić u znak zahvalnosti braniocima Tuzle i BiH u odbrani od agresije 1992- 1995 .
Grad Tuzla ovaj Spomenpark je poklonila u povodu 2.oktobra-Dana oslobođenja Tuzle i 80 godima od oslobođenja Tuzle 2.oktobra 1943. Godine kao i 31 godišnjice formiranja 2.Korpusa Armije Republike BiH. Gradonačelnik Tuzle je ovom prilikom istakao:- Tuzla je danas svijetli primjer harmonije među bh različitostima.Podizanje spomenika je potvrda istrajnosti Gradske uprave Tuzle da sačuva uspomenu na herojsku odbranu našeg grada i herojski put Armije Republike BiH, tekovinu antifašizma i odbrambenog oslobođenja rata 1992-1995.Tuzla je grad sa hiljadugodišnje historije , centar različite kulture. Građanke i građani su svijetli primjer harmonizacije odnosa među bh različitostima .Ovaj spomen park i spomenik braniocima Tuzle i BiH još je jedan dokaz da građani Tuzle neće zaboraviti hrabrost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ov godine , nećemo se nikada odužiti onima koji su dali svoje živte i svoje zdravlje uložili za mir i slobodu- naglasio je gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić.
Kako je istakla Dženeta Omerdić Savjetnica za ustvna pitanja člana Premijera BiH , Denisa Bećirovića , najvažnije je da će se nastaviti sa untifašizmom , tekovinama koje Tuzla stoljećima njeguje.Spomenik je da nas usmjeri ka njegovanju kulture sjećanja, da  sačuvamo dostojanstvo  i sjećanje onih koji nisu više među nama.
Zbog podsjećanja na ovaj događaj na Brčanskoj Malti , prilkim povlačenja JNA iz Kasarne Husinska Buna
koja nij imala više legitimitet na territoriji BiH došlo je do napada na pripadnike staice Javne bezbijednosti Tuzla , iz kolone otvorena je vatra na policajce koji su osiguravali u miru napuštanje  tuzlanske teritorije .Na napad je odgovoreno vatrom.Prema podacima Istine,Pravde i Pomirenja Tuzle na Brčanskoj Malti poginuli su tri prijavljenih Stanice  javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika . 
Prisutnima se obratio bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla, Meša Bajrić , koji je čestitao svim okupljenim 2. oktobar Dan oslobođenja grada i između ostalog istakao:- Trebamo se ponositi što smo Tuzlaci, jer su Tuzla i njeni građani 15 maja bili skupa na braniku odbrane tradicionalne vrijednosti BiH , branili su ljudske vrijednosti antifašističke Tuzle.Narod, policija i vlast činili su jedno jedinstvo i to je spasilo Tuzlu i najmnogoljudniji kanton, istakao je Meša Bajrić.
Predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca Tuzla, Ahmet Zulić je želio da uz prisjećanje svojih poginulih suboraca da istakne da mu je posebnost ovog otvaranja Spomen parka i otvaranja spomenika posvećenog braniteljima Tuzle, događa u vrijeme obilježavanja godišnjice 2.Oktobra –Dana oslobođenja Tuzle, što na simboličan način povezuje ova dva datuma u novijoj istoriji Grada Tuzle. Moramo istači da su događaji od 15.Maja predstavljali prekretnicu dotadašnjih ratnih zbivanja na području BIH imajući u vidu da je onemogućavanje otuđenja oružja iz magacina teritorijalne odbrane RBIH , omogućili pravovremeno formiranje jedinica Armije RBiH na širem području naše regije , što je u najvećoj mjeri doprinjelo uspješnoj odbrani ovih prostora. Sve ovo ukazuje na opravdanost izgradnje ovog spomen parka koje će osim pružanja manifestacionog i historijskog sadržaja biti i oaza odmora , posebno za naše namlađe i najstarije sugrađane. Trebamo biti ponosni na svoj grad i sve njegove branioce , Tuzlu su odbranili njeni građani bez dijeljenja na vjeru, stranku i naciju.Nove generacije moramo učiti pravdi, slobodi i zajedničkom životu, ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost na istini i pravdi , sjećajući se onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu, naglasio je Zulić.
Prema riječima Jasmina Imamovića, aktulenog zastupnika (SDP) u predstavničkm Domu Parlamentarne Skupštine BiH  , imamo spomenik na Brčanskoj Malti , zbog jačanja naše spomeničke kulture, Spomenik je i čast braniocima BiH i Tuzle, braniocima kontinuiteta tuzlanske Slobode, podcrtao je Jasmin Imamović.

Duška REBIĆ

Related posts

UBIJEN SAMO ZATO ŠTO JE BRANIO SVOJE KOMŠIJE-BOŠNJAKE

BHD Info Desk Administrator

Sarajevo: Na brdu Hum podignuta zastava Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti

Sud BiH / Potvrđena optužnica u predmetu ‘Respiratori’

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment