BiH dijaspora

Održan 2. Samit grado/načelnika Bosne i Hercegovine: Primarni cilj Samita bio je uspostava adekvatnog Servisa za bh. dijasporu

banner

U Sarajevu je održan II Samit gradonačelnika Bosne i Hercegovine, kojeg je i ove godine organizovao Bosna International Forum.

Samitu je prisustvovalo 18 lokalnih zajednica, a osim gradova, općina i opština, pozivu su se odazvale i druge državne institucije, agencije i ministarstva, kao i Vlada USK.

Primarni cilj Samita bio je uspostava adekvatnog Servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine, kroz lokalne zajednice, a koji pored komunikacije sa građanima Bosne i Hercegovine širom svijeta, stoji i na raspolaganju za sve njihove potrebe i interese od informacija do usluga.

Ovakav vid Servisa za dijasporu dobio je podršku 18 lokalnih zajednica, a u narednom periodu cilj je da se kroz Memorandume o saradnji proširi i na što veći broj lokalnih zajednica i pokrije što veći prostor zemlje. 

Adekvatna komunikacija i Servis za potrebe dijaspore u Bosni i Hercegovini već odavno je stvar potrebe, a na ovakav način, institucionalno, građani Bosne i Hercegovine širom svijeta imat će partnera u matičnoj zemlji za sve potrebe.

Samitu su prisustvovale i bh. organizacije iz Njemačke, dogovoreni su konkretni oblici saradnje, a već slijedeći korak je uspostavljanje saradnje sa drugim bh. organizacijama iz drugih država, te saradnja u razmjeni i realizaciji privrednih, kulturnih, obrazovnih i drugih projekata.

Hasib Hadzic

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 100: „BIJELI CVIJET…“ ZA JELICU I OMERA

Urednik BiH Info Desk

Australija: Hanka Paldum koncertom u Pertu počela svoju turneju

Buka intervju: Dijaspora pomažući rodbini u BiH da preživi, i ne zna da održava bh. političare na vlasti

Leave a Comment