BiH

U Sarajevu održan skup podrške žrtvama ruske invazije na Ukrajinu

banner

U Sarajevu je održan skup podrške žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, koji su organizirali Udruženje svjedoka i žrtava genodica i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe. Zaustavite masakr u Mariupolju, poruka iz Sarajeva sa skupa podrške Ukrajini.

Udruženja žrtava, predvođena Pokretom “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, protestnom šetnjom od Vječne vatre do spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva dali su podršku ratom zahvaćenoj Ukrajini.  Predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe, Munira Subašić poručuje 

Majke Srebrenice izražavaju podršku žrtvama i osuđuju svako ubijenje bez obzira na to kome i zbog čega desilo. Mi smo majke koje moraju dati podršku, osuditi svako ubijanje, bez obzira kome se i zbog čega desilo. Svaki čovjek ima pravo na život i niko nema pravo da mu ga oduzme, poručila je Subašić.

Srebrenička majka, Kada Hotić poručuje Ukrajincima: Ovo što se dešava u Ukrajini, mi smo to preživjeli i još nosimo te posljedice. Želimo ohrabriti Ukrajince da izdrže, da se bore. Ruskim majkama bi poručila da ne daju svoje sinove da ginu i ubijaju svoj narod. Zar nije bilo dosta i previše? Zar ovo opet gledamo. Svijetu, probudi se, kazala je Hotić.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović:

To je nažalost problem Bosne i Hercegovine koji, nažalost, nije samo na ovom pitanju, nego na mnogim drugim pitanjima, Bosna i Hercegovina ne uspijeva uraditi ono što cijeli demokratski svijet radi. To je već dio politike. Mi smo ovdje, mi koji znamo, koji smo preživjeli i izgubili svoje najbliže, želimo na neki način dati podršku Ukrajincima, prije svega civilima i djeci, koja najviše stradaju, a najmanje su krivi za ono što se događa. Deveti maj je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope kojom težimo. Danas je jako bitan dan jer je i Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša, izjavio je Tahirović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da se BiH pridružila osudi ruske agresije: 

To je najmanje što mi u Bosni i Hercegovini možemo da učinimo kad je riječ o pravednoj borbi Ukrajine i njenog naroda protiv invazije i agresije koju nažalost i u ovom trenutku vrši Ruska Federacija. To je tragedija za cijeli svijet, a sretan sam što je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve unutrašnje otpore, ipak stala na pravu stranu historije.  

Federalana.ba

Related posts

Egzodus / U posljednjih devet godina BiH napustilo skoro pola miliona stanovnika

Editor

Markale: Prije 30 godina, srpska agresorska granata ubila je 68 nedužnih Sarajlija

Urednik BiH Info Desk

Završena sjednica: PIC pozvao političke lidere da prestanu veličati ratne zločinace i poricati genocid

Editor

Leave a Comment