BiH dijaspora

Udruženje „BiH“ Norrköping obilježilo tri decenije rada, primjer kako treba djelovati u Švedskoj

Veliki respekt udruženje, koje je imalo hiljadu članova i 200 učenika bosanske dopunske škole, zaslužilo je radom. Akademija sa 150 gostiju i zavidnim programom, primjer kako se predstavljati Šveđanima i širiti bh. kulturu i tradiciju.

Piše: Fikret TUFEK

Jubilej 30 godina rada bh. udruženja „Bosna i Hercegovina“ Norrköping, 7. marta 2022. godine, je dan koji će svima ostati u predivnom sjećanju prije svega po izvanrednoj organizaciji dočeka preko 150 gostiju, koji su pratili program akademije, koja je mirisala bh. beharom razasutim po Norrköpingu, koji je bio BiH u malom, u najfinijem smislu riječi, a sve u znak podsjećanja na 13. mart 1992. godine, kada je 17 bh. porodica formiralo bh. udruženje „BiH“ u Norrköpingu.

Uz cjelodnevno predstavljanje rezulata udruženja „BiH“, kroz sportska i druga natjecanja, te izložbe o dostignućima, izložbe knjiga Branka Tomića i Šemse Avdića, te dodjelu kristalnih globusa najzaslužnijim pojedincima i kolektivima ispred bh. udruženja „BiH“ i NIF „Bosna“ (četvrta švedska liga), proslava je okončana završnom zabavom sa oko 130 gostiju, koji su slavili jubilej bh. udruženja „BiH“ sve do zore.

Kao novinar osjećao sam ponos prezentacijom bh. udruženja „Bosna i Hercegovina“ Norrköping, koju su najviše švedske zvanice ocijenile najvišim ocjenama, što je potvrda uspješne djelatnosti članova ovog renomiranog bh. udruženja, čiji se kulturni program može prikazati s ponosom svim Šveđanima.

Pozdravi gostima

Dobrodošlicu gostima iskazao je u uvodnoj besjedi veoma agilni predsjednik Mensur Halimanović, pozdravivši Larsa Stjärnkvist, Kajsu Törnqvist, Olle Wikmånga, NBV i druge švedske organizacije i institucije, te pročitao pozdravne riječi ambasadorica BIH u Švedskoj Elvire Dilberović, koja nije mogla lično prisustvovati, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj Kenana Jašarspahića, delegacija Saveza bh. udruženja u Švedskoj i drugih bh. saveza i organizacija u Švedskoj, kao i sve druge goste iz bh. udruženja, novinare, učesnike akademije i sve članove bh. udruženja „BiH“ koje je obilježilo tri decenije rada i veoma uspješnog postojanja.

Kristalni dijamanti udruženja BiH

Lars Stjärnkvist dugogodišnji raniji gradonačelnik Norrköpinga, Kajsa Törnqvist zaposlenica švedske ambasade u BiH i prijatelj BiH, Olle Wikmång sadašnji gradonaöelnik Norrköpinga, Svesnka kyrkan, NBV Öst kancelarija Norrköping, Savez bh. udruženja u Švedskoj (Kenan Jašarspahić), Bosanskohercegovačkošvedski savez žena (Almedina Sačić), Islamska zajednica Norrköping, Ibro Musić DJ Musik i Zilhad Tenić snimatelj.

Kristalni dijamanti NIF-a Bosna

Haso Omić, Kadir Čizmić, Adis Purić, Branko Tomić, Asim Tanković, Samir Salihović, Auto Svärtinge AB Mujo i Aldin Gurdić, Butängens Bud o Butängens Lotts & Lastbilsverkstad Reuf Okanoviä i Mustafa Sulejmanagić i Plivit Trade porodica Golalić.

Mensur Halimanović, predsjednik

Na akademiji je sve prisutne toplim riječima pozdravio predsjednik bh. Udruženja Mensur Halimanović, koji je 14-ti zvanični predsjednik ovog renomiranog udruženja, koje je bilo i jedan od 10 susonivača Saveza bh. udruženja u Švedskoj 7. juna 1992. u Örebru.

– Svima Vama dugujemo zahvalnost za saradnju i pomoć u proteklim godinama, koje nisu bile ni jednostavne ni lake. Vaše razumijevanje i korektan odnos državnih institucija u rješavanju našeg izbjegličkog statusa omogućili su da se brže adaptiramo na nove uslove i uspješno integrišemo u švedsko društvo. Kada nam je bilo najteže, daleko od domovine, dobili smo šansu da u miru živimo, radimo i da se obrazujemo. Iskoristili smo to svojim talentom i znanjem i postali najbolje integrisana doseljenička grupa u ovoj zemlji. Imamo mnogo razloga da se time ponosimo. Jer, to potvrđuje našu sposobnost za velika dostignuća, a istovremeno motiviše mlađe generacije da postižu još bolje rezultate.

– Ovo je dan kada se sa sjetom vraćamo trideset godina nazad, u vrijeme u kome smo u ratnoj tragediji tražili priliku samo da preživimo. Mi smo je dobili u Švedskoj, od države i švedskog naroda, i na tome smo im beskrajno zahvalni… Mi smo život u Švedskoj počeli kao izbjeglice. Došli smo ovdje sa dvije-tri kese u rukama. Dočekali su nas naši zemljaci, koji su decenijama ovdje radili. Oni su nam mnogo pomogli da se snađemo i organizujemo.

– U početku prioritet je bio organizovanje humanitarne pomoći, koju smo slali narodu u domovini, te formiranje zavičajnih klubova i sekcija kako bi na najbolji način njegovali tradicionalne običaje, našu kulturu i jezik. Imali smo više od 200 učenika u „Bosanskoj dopunskoj školi“, a i mnoge zavičajne klubove. Udruženje je pokrenulo radiostanicu „Modra rijeka“, osnovalo sekciju logoraša, folklornu i ritmičku sekciju, fudbalski, košarkaški i šahovski klub, Mješoviti hor, Aktiv žena „Safir“… Po ostvarenim rezultatima, bili smo godinama među najboljima u Savezu bh. udruženja, čiji smo jedan od utemeljitelja. Jedno vrijeme imali smo hiljadu članova.

Svečana akademija – kulturni program

Predivan program i lijepo druženje uz dodjelu nagrada i priznanja i uručivanje poklona domaćinima. Sve je lijepo režirala i vodila Suada Zemanić, zadužena za kulturu.

Folklor i koreograf Faruk Sarajlić oduševili su publiku sa više nastupa koje je publika burn pozdravljala ovacijama: mladost i narodne nošnje sami za sebe govore… lijepo, dojmilo se!

Arman Draganović je govorio o NIF „Bosna“ koji igra u Četvrtoj švedskoj fudbalskoj ligi i koji je proslavio udruženje, te uručio 1o kristalnih dijamanata najzaslućnijima.

Ženska vokalna grupa „Safir“ predstavila se nizom lijepih izvedbi sevdalinki, a četiri članice su napisale i svoje  ratne priče u knjizi „Moje priče“ koja je prezentirana.

Mješoviti hor pod upravom Nihada Mujakića počeo je „himnom“ „Jedna si jedina“, te izveo nekoliko divnih pjesama koje su oduševile publiku koja je pjevala s njima.

Admira Kazlagić i Faruk Sarajlić izveli su melodiju „Što te nema“ Alekse Šantića.

Šemso Avdić, romski pjesnik, dobitnik brojnih prestižnih nagrada u Europi i svijetu, član „BiH“, govorio je pjesmu „Ne rušite šator … kao palača vrijedan“ i pobrao aplauze.

Sevdah i sevdalinke su pjevali, publika podobro pomagala: Mehmed Komad, Nihada Komad, Admira Kazlagić i Šemso Avdić, amateri ali u mnogome i kao profesionalci: sevdah se orio gradom Norrköpingom.

BHRF

Related posts

Kanada: Željko Komšić specijalni gost na svečanoj Akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH

Urednik BiH Info Desk

BiH studenati u Češkoj ponovo negativni na korona virus

Urednik BiH Info Desk

KANADA: KOMEMORACIJA POVODOM 25. GODIŠNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment