BiH

SIPA uhapsila Envera Bijedića zastupnika u Parlamentu BiH

U akciji SIPA-e koju pod nadzorom Tužilaštva TK pripadnici ove policijske agencije provode od jutros izdat je nalog za privođenje šest osoba. U toku su pretresi u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Pod kontrolom SIPA-e nalaze se Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijelademokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme “Minning and Drilling” iz Gračanice.

Aziz Čačković direktor je Rudnika soli Tuzla d.d., Amir Sušić je bivši direktor, a Tursunović je predsjednik Nadzoronog odbora.

Svi osumnjičeni će svi biti privedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima.

Oni se sumnjiče za dodjeljivanje poslova ekploatacije na Tetimi firmi koja nema kapacitete za tu vrstu polsova.

Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je onaj potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi Minning and Drilling d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika, te ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada KM.

– Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova – kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dodao je da je šest osoba osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, a u slučaju odgovornih lica iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Danas u 13 sati u sali Tužilaštva će biti održana konferencija za medije na kojoj će prisusutvovati i jedan od postupajućih tužilaca u predmetu, a koji će iznijeti više detalja o ovom slučaju.

BHDINFODESK

Related posts

Afera Respiratori: Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Miličević

BHD Info Desk Administrator

Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović: Specijalno izdanje STAVA

BHD Info Desk Administrator

Čović pisao OHR-u i drugima: Spriječite hibridne pokušaje uvođenja “tročlanog gradonačelništva” u Mostaru

Editor

Leave a Comment