BiH dijaspora

Napravljena interaktivna mapa svih diplomatskih predstavništava BiH u svijetu

Mapu diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, napravljenu prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, sada možete pronaći i online.

Naime, na Google Mapsu je osmišljena interaktivna mapa ambasada i konzulata naše zemlje u svijetu.

Ljubičastom i plavom oznakom su obilježena mjesta u kojima postoji rezidentni predstavnik BiH, a crvenim nerezidentna predstavništva koja su potom crvenim linijama povezana s nadležnim rezidentnim predstavništvom.

Klikom na određeno predstavništvo možete dobiti osnovne informacije o adresi predstavništva, ambasadoru, kao i kontakt telefon u slučaju da želite kontaktirati ambasadu.

Najviše rezidentnih predstavništava imamo, sasvim očekivano, u Evropi. U nekim državama imamo rezidentne predstavnike koji pokrivaju nekoliko država. Takav je slučaj sa ambasadorom u Francuskoj koji je “nadležan” još u Alžiru, Andori i Monaku.

Interesantno je da ambasador iz Holandije pokriva Portugal umjesto Španije.

Mnogo manje predstavnika nego u Evropi imamo u SAD-u, Južnoj Americi, Aziji. Npr. Ambasada u Washingtonu pokriva nerezidentno još i Brazil, dok Kanada pokriva Kubu. Ambasador BiH koji sjedi u Japanu nas predstavlja još i u Koreji, dok ambasador u Kini pokriva i Mongoliju.

Pod istim krovom su Pakistan i Afganistan, Turkmenistan i Tadžikistan, Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

Ambasada sa sjedištem u Rusiji pokriva još i Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan.

Interaktivnu mapu možete pronaći na ovom linku.

MVP BIH

Related posts

Dublin: Mladi bh.naučnik Damir Varešlija istražuje stanice raka dojke

BHD Info Desk Administrator

Poresku kasu najviše pune dijaspora, uvoznici i turisti

BHD Info Desk Administrator

Srebreničanin Šukrija  Meholjić: Da je svijet makar malo pokušao «oprati» svoju nečistu savjest, danas bi Srebrenica bila “gradić Peyton”, a ne “Sadaka-city”.

Leave a Comment