Zdravlje

Hrvati masovno u Bosni i Hercegovini kupuju tablete za smirenje,Viagru, antibiotike…

banner

Lijekovi za smirenje, antibiotici, pripravci za bildanje muške potencije tipa Viagre i Dinamica, brendirane kozmetičke linije, parfemi, vitamini, popularna sredstva protiv bolova i dalje su top odabir hrvatskih građana, koji koroni i pratećim zabranama usprkos, i nadalje obilato kupuju u ljekarnama Posušja i Sovića.

Slobodna Dalmacija objašnjava razlog zbog kojeg hrvatski građani u Bosni i Hercegovini kupuju te proizvode; riječ je o cijeni koja je od 10 do 40 posto niža nego u hrvatskim ljekarnama, što je posljedica manje veleprodajne cijene i marže. Kupcima iz Hrvatske dodatna je pogodnost i povrat poreza što još više snižava već ionako pristupačniju kupovinu.

Andol, Sumamed, Xanax,…

Upravo to mnogobrojne Hrvate s poteza Trilja, Splita, Makarske dovodi u pograničnu zonu, u zdravstvene shoppinge u hercegovački kraj, gdje primjerice za 64 kune mogu kupiti antibiotik Klavocin. Ili za 29,60 kuna Sumamed.

“Najviše se traže anksiolitici, skupina lijekova za smirenje tipa Xanaxa, Lexiliuma, Apaurina. Tu su i vitamini, minerali, dodaci prehrani. Kada se govorilo kako u borbi protiv korone pomaže vitamin D, imali smo veliku potražnju za tim pripravkom. Tu su i parfemi, lijekovi za sniženje temperature tipa Aspirina, Andola, Lekadola. Interes uvijek vlada i za Viagrom i Dinamicom, pripravcima za bildanje muške potencije”, objasnio je za Slobodnu mr. diplomirani farmaceut Dragan Pitić, iz ljekarne Biopharm u Posušju, smještene nedaleko od graničnog prijelaza.

Sljedeći artikli Hrvate privlače u hercegovački Eldorado, i to toliko da su već i prije epidemije korone radili 30 posto prometa u pograničnim ljekarnama:

Lijek za smirenje tipa Xanax u BiH košta od 10 do 13 kuna, zavisno od jačine. Lexiliumu, još jednom lijeku za smirenje, cijena varira od devet do 18 kuna, ovisno od doze. Pakiranje Andola 20 puta 300 mg je u BiH 16 kuna, četiri puta jeftinije nego u Hrvatskoj. A onom od 30 puta 100 mg, cijena je 16 kuna, za sedam niža nego u Hrvatskoj.

Objašnjavaju da se odgovor krije u marži

Dinamico za bildanje muške seksualne snage, pakiranje sa 4 tablete puta 100 miligrama, u BiH dođe 160 kuna. U Hrvatskoj mu je cijena 250 kuna. I kao i Viagra može se dobiti isključivo uz liječničku preporuku i na bijeli recept.

“Uštedi se dosta, koliko čujem, Aspirin tablete 20 puta 500 mg za čak 12 kuna su jeftinije nego u dalmatinskim ljekarnama. Neke od tekućina za leće, primjerice ona od 400 mililitara, u BiH je jeftinija 27 kuna, dodaci za zaštitu očiju do 38 kuna, a kapi za vlaženje očiju bez konzervansa 23 kune. Ogroman je interes i za kozmetikom, što je razumljivo, jer je cijena nekih proizvoda u razdoblju naših popusta, kod linija tipa Uriage, Eucerin, La Roche čak za 40 posto niža nego u Hrvatskoj. Drugim riječima, cijena s popustom od 20 posto u Hrvatskoj je naša originalna. A kada na to stavimo i akciju, tada pada i za 40 posto”, objašnjava Pitić.

Kako to uspijevaju? Pojašnjenje daje hercegovački poduzetnik Vjekoslav Bakula, koji se, između ostalog, bavi i ljekarničkim biznisom. On nam navodi kako su uistinu svi bezreceptni lijekovi, uostalom kao i sve kućne potrepštine, znatno jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj:

“Možda je tome razlog ljekarnička marža u BiH koja iznosi maksimalnih 25 posto. Realna je ispod 20 posto u većini ljekarni. Za usporedbu, u Hrvatskoj je maksimalna ljekarnička marža 35 posto i realno se uglavnom kreće oko te brojke. A, činjenica je da su i dobavljačke veledrogerijske cijene u BiH niže nego u Hrvatskoj, i to za iste lijekove, istog proizvođača. Ono što smanjuje cijenu, primjerice, kućnim potrepštinama je niži PDV-u u BiH, kao i znatno niža marža u trgovinama u graničnim područjima.”

BHDINFODESK

Related posts

EU i Coronavius: BiH i dalje označena crvenom bojom

Editor

Sarajevo: Abdulah Sidran bolje, premješten iz intenzivne njege

Editor

Jedenje jednog hot doga krati život za 36 minuta!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment