Video

Crvena jabuka – Nebesko platno

banner

“Crvena jabuka” je predstavila spot za pjesmu “Nebesko platno” sa aktuelnog albuma “Tvrđava”. 

Pjesma “Nebesko platno” posvećena je kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Nizozemskoj 2017. godine. Davor je, između ostalog, bio autor većine omota ploča grupe “Crvena jabuka”, a nakon njegove smrti “Jabuka” je odlučila da svi njihovi omoti budu u crnoj ili bijeloj boji, sa ispisanim nazivom, bez bilo kakvog drugog pratećeg sadržaja.

Spot za pjesmu “Nebesko platno”, za koji je i ovog puta bila zadužena ekipa Invenio filmsa, predvođena Daliborom Mrdićem, sniman je u Sarajevu, na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan: od Skerlićeve (danas Ulica Josipa Vancaša), preko Druge gimnazije, Cafea S.O.S, do Akademije likovnih umjetnosti. Davorov lik tumači mladi glumac Veljko Đoković, a pored njega spot su upotpunili i akademski slikar Adin Hebib, muzičari Laris Pašalić i Rafael Andabak, autori pjesme Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski, te mlade glumice Isidora Davidović i Tijana Pelemiš.

– Kad smo snimali spot za pjesmu “Za jedan zagrljaj” sa prošlog albuma sjeli smo da malo odmorimo. Prišao nam je mladić i pitao Žeru da li ga prepoznaje. Bio je to sin pokojnog Davora Papića. U srdačnom, a i sjetnom razgovoru zamolio nas je da napravimo pjesmu o njegovom ocu. Moram priznati da nije nimalo lak zadatak, ali dat ću sve od sebe, rekao sam mu. Dani su prolazili, a ja sam onako iz prikrajka imao taj susret i obećanje u podsvijesti. Jednog dana sam samo krenuo i završio sve za sat vremena. Odmah sam demo poslao Žeri i onako prazan, kakav sam obično kad izbacim neku emociju iz sebe, ostao zavaljen u stolici još neko vrijeme gledajući u prazno. Prije nego što sam ustao, bacim oko na internet i naletim na vijest da je upravo na taj dan rođen Davor. Bio je 20. maj 2020. godine. Zaledio sam se. Znakovi u oblacima koje sam upravo spomenuo u pjesmi stigli su do mene. Taj dan sam definitivno shvatio da ništa nije slučajno i zato sam za ovu pjesmu posebno vezan – kaže Mirko Šenkovski Geronimo koji je autor teksta i muzike za pjesmu “Nebesko platno”.

P.R.

Related posts

Kadić: Srbijo, ako želiš BiH u Mini Šengen, onda prvo BiH u NATO!

BHD Info Desk Administrator

Dibek i ćuskija 150 godina čuvaju tajnu tucane kafe

BHD Info Desk Administrator

Kardiovaskularni bolesnici: Kako da se ponašaju za vrijeme pandemije?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment