BiH

Zoran Tegeltija smjenio ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH Miloša Lučića

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija donio je danas odluku o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH Miloša Lučića, stoji u saopštenju Savjeta ministara.

U skladu sa dogovorom političkih partija o formiranju Savjeta ministara BiH i raspodjeli ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo je predstavnicima Republike Srpske u Savjetu ministara BiH. Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz Republike Srpske, funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je Demokratskom narodnom savezu /DNS/, a na istu je imenovan Miloš Lučić kao prijedlog ove partije. S obzirom da je Demokratski narodni savez donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Savjeta ministara u svom radu nema podršku predstavnika Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Savjeta ministara je donio odluku o razrješenju dužnosti ministra Lučića.  

Odluka o smjeni dostavljena je Parlamentarnoj skupštini BiH, a prema zakonu, moraju je potvrditi i Predstavnički dom i Dom naroda BiH.

“Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Savjeta ministara dužan je imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra. Novoimenovani ministar odnosno zamjenik ministra preuzima dužnost nakon potvrde u Predstavničkom domu”, piše u Zakonu.

Lučić je na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice imenovan u maju prošle godine, kao kadar DNS-a.

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kandidat je SNSD-a za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice, potvrdili su iz SNSD-a, rekavši da je Radojičić tu ponudu prihvatio. Međutim, kako su naveli, za sada nisu sigurni da bi to imenovanje bilo uspješno zbog očekivanih opstrukcija partnera iz Federacije BiH.

Radojičiću je ranije nuđeno da bude ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, ali je to odbio, pa je za ministra izabran Nedeljko Ćorić.

Related posts

Mostar: Skok sa Starog mosta u čast Dana nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

(Video) Na današnji dan 1992. godine odbranjena je nezavisna država Bosna i Hercegovina

BHD Info Desk Administrator

Ko je novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment