Regija

Jesu li izbori u Nikšiću sahranili Vučićevog vrtnog patuljka, malog Albanca i velikog Baliju

banner

Ne može se uvijek s jednim mandatom biti pobjednik, reče komentator Radio televizije Crne Gore u noći napetih izbora u Nikšiću, govoreći o rezultatima pokreta URA Dritana Abazovića.

I zaista, slava i uspjeh na klimavim nogama lako vas odvedu do propasti. Jedan čovjek, što bi Kesić rekao, a nije Vučić, doživio je u Nikšiću brodolom i krah od kojeg će se teško oporaviti. 

Jedan čovjek, nije Vučić, već Vučićev vučjak Dritan Abazović u postizbornoj atmosferi bio je nemirniji nego ikada otkako je stupio na političku scenu. 

Gegao se kao njegov politički mentor, pričao, obećavao, prijetio. Ali, kada se sve oduzme i sabere, ispod podvučene crte ostaje jedan mandat u Nikšiću. 

Za razliku od onog u Skupštini Crne Gore, ovaj jedan je toliko mali i minoran, da predstavlja strjelicu u kojem će pravcu ići politička karijera Dritana Abazovića i njegove URA. 

Nikšić nije nasjeo na priče o borbi protiv korupcije, građanstvu i zakonima. Jer, URA i Dritan već su prokužena priča. 

Pod krinkom borca za građane i demokratiju, a protiv korupcije mali Albanac, a veliki Balija igrao je igru izdaje i prodaje crnogorskih i narodno – građanskih interesa za sitan politički šićar. Tako reći za milostinju “srpskog sveta”. 

A “srpski svet” u Vladi Crne Gore upirao je na sve načine da očuva baliju Dritana iznad vode u nikšićkom okršaju, a uspjeli su ga spasiti samo od potpunog kraha. Ostavili su ga na koncu koji spašava politički život. 

Da budemo precizni ni druge dvije koalicje koje bitišu na vrećama Vučićevih novaca nisu napravile nešto posebno, ali su uspjele osigurati 21 mandat, što je dovoljno za formiranje lokalne vlasti.

I već u prvim satima nakon izbora poručile da zajedno, a bez Dritana idu u formiranje vlasti. Čak su istovremeno promovisali i budućeg gradonačelnika. 

Mladi albanski balija tako je u Nikšiću ostao samo vrtni patuljak Aleksandra Vučića. Sve ostalo vodit će srpski nacionalisti.

Teško je očekivati da će Dritan odustati i iskočiti iz velikosprske lokomotive. Iako mu to savjetuju neki ozbiljni i prepoznatljivi ljudi, teško je vjerovati da Dritan Abazović može nadići vlastite ambicije i egoizam i rizikovati propast napuštajući politiku velike Srbije. 

A opet, i ako ostane u prosrpskoj priči urušit će se sam od sebe. Jer, srpski nacionalizam u Srbiji buja i sve je jači. Potaknuta Beogradom i dobrim dijelom Banja Lukom, želja za stvaranjem srpskog sveta bit će sve jača, a apetiti sve veći. 

Abazović više nije novajlija u političkoj utakmici. Sada svi u Crnoj Gori znaju ko je i šta je. Svjesni su svi da je na priči o kriminalu i korupciji DPS-a i Mila Đukanovića gradio anticrnogorski mehanizam i stvarao alibije za urušavanje crnogorskog društva. 

U jednom trenutku, ali vrlo kratko, bio je na vrhuncu i nikada bliže cilju. To je ono postizborno vrijeme, kada su čekali da Mile oštro reaguje i da imaju povod za direktan napad, nakon svih subverzivnih akcija. 

No, Milo ih je očito okačio na društvenu vješalicu, pokazao šta znači biti patriota u vrhu države i dopustio da preuzmu vlast. 

Znao je Milo Đukanović da će se Mandić, Bečić, Abazović i ostali urušavati međusobno. Jer Milova priča je evropska i NATO priča, ova trojica pričaju priču hegemonističkog projekta Beograda, potpomognutog iz bh. entiteta RS i Srpske pravoslavne crkve. 

Ali da od toga neće biti ništa pokazali su izbori u Nikšiću. Milo i DPS s koalicijom uzeli su više od 40 posto. Dvije prosrpske zajedno jedva 49 posto, a Dritan sićušnih četiri posto. 

Kome nije jasno, Vučićev vrtni patuljak postao je odbačeni Vučićev patuljak. 

Crna Gora morat će ih još istrpiti koju godinu i pripremati jednostavnu i brzu metlu. Pa na sljedećim izborima zauvijek iz svoje avlije pomesti i srpski svet i srpski nacionalizam. 

Skupa s njima i lažnog Albanca, velikog Baliju i izdajnika Dritana Abazovića. 

A sat je počeo otkucavati.

Piše: Rasim BELKO/Patria

Related posts

Policija u Karlovcu podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca: Ko je ubio radnika iz Bihaća?

Editor

Eldin Feratović pripada onoj generaciji mladih Plavljanja koji su se posvetili svom rodnom kraju

Editor

Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice Hrvatske: Kazne mogu iznositi i preko 13.000 eura

Editor

Leave a Comment