BiH

Federalno tužilaštvo FBiH zahtijeva hitno formiranje predmeta i provjeru KCUS-a

banner

Federalno tužilaštvo FBiH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcionisanju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, naveli su iz Federalnog tužilaštva FBiH.

Tužilaštvo KS će voditi istragu o dešavanjima u KCUS-u

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sa suradnicima, sastala se se glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid 19 pacijenata na KCUS, kao i daljim aktivnostima tužiteljskih i pravosudnih institucija.

S obzirom da Tužiteljstvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela od strane više osoba, Tužiteljstvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.

Source: ! /Federalno tužilaštvo FBiH zahtijeva hitno formiranje predmeta i provjeru KCUS-a / Radio Sarajevo

Potvrđeno /Tužilaštvo KS će voditi istragu o dešavanjima u KCUS-u / Radio Sarajevo

Related posts

Vijeće ministara BiH naložilo da se migranti prime u “Biru” / Vlast Bihaća odbija?

BHD Info Desk Administrator

Njihovi očevi su uspjeli izbjeći smrt: U Maršu mira učestvuju i djeca preživjelih

BHD Info Desk Administrator

Bosanski Novi: Osam bivših pripadnika VRS-a optuženi za ratne zločine

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment