Zdravlje

Šta ne treba raditi nakon vakcinacije protiv covida-19

Vakcina protiv covida-19 glavni je alat kojim se pokušava suzbiti širenje pandemije koronavirusa, no nakon vakcinisanja neke stvari ne biste trebali raditi. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim smjernicama naveo je što ne biste trebali raditi odmah nakon cvakcinisanja protiv covida-19.

Ne uzimajte lijekove bez recepta prije vakcinisanja

Prije nego što primite vakcinu ne biste trebali uzimati lijekove bez recepta, uključujući ibuprofen, acetaminofen i aspirin, savjetuje CDC, no nakon vakcinisanja možete. Lijekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena, su protuupalno sredstvo koje može otupiti odgovor vašeg tijela na vakcinu.

“Nemojte uzimati lijekove bez recepta prije vakcinisanja jer bi to moglo ometati sposobnost vakcine da vam pruži najsnažniji odgovor”, rekla je mikrobiologinja Deborah Fuller. Dodala je da nakon toga ove lijekove možete uzeti kako bi ublažili neke nuspojave.

Ne brinite o konzumaciji alkohola

Thomas Russo, šef odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu u Buffalu u New Yorku, rekao je da do sada nije uočio jasan razlog zbog kojeg ne biste smjeli popiti čašu vina ili piva nakon vakcinisanja. No, ako nakon toga imate neke nuspojave, poput temperature, alkohol vam neće pomoći pa ga u tom slučaju ne biste trebali ni konzumirati.

Nemojte se tetovirati odmah nakon vakcinisanja.

Koža je vaša prva barijera protiv patogena, a ona pokreće i imunološki odgovor. Tetovaža ili piercing neposredno nakon vakcinisanja mogli bi potaknuti imunološku reakciju koja ne bi bila poželjna u kombinaciji s imunološkim odgovorom nakon primitka vakcine, istaknula je Fuller.

Stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako bi tetovaža ili piercing mogli utjecati na imunološku reakciju nakon vakcinisanja, ali iz predostrožnosti savjetuju da izbjegavate ove aktivnosti neposredno nakon toga.

Nemojte primati druge vakcine u isto vrijeme

CDC ne preporučuje da se vakcinisete nekim drugim vakcinama u isto vrijeme kada primite i vakcinu protiv covida-19.

“Seriju vakcina protiv covida-19 treba primijeniti samostalno s razmakom od 14 dana između obje doze”, navodi se u smjernicama CDC-a. Također se navodi da u tom razdoblju osobe ne bi trebale primiti neka druga cjepiva iz sigurnosnih razloga.

Nemojte prestati uzimati nužne steroide

Ako već uzimate steroidne lijekove zbog nekog kroničnog stanja, nemojte ih iznenada prestati uzimati. Russo navodi da postoji razlog zašto su vam takvi lijekovi propisani te da ih ne biste trebali prestati uzimati bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Nemojte pretjerano vježbati

“Vježbanje ne bi trebalo predstavljati problem, tjelovježba može doprinijeti boljem imunološkom odgovoru”, istaknula je Fuller. No, nemojte se pretjerano iscrpiti vježbanjem.

“Slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate dobro – vježbajte. No, ako se nakon cijepljenja osjećate loše, odmorite se”, rekao je Russo za Huff post.

Stručnjaci također napominju da ne zaboravite unositi dovoljno tekućine nakon vakcinisanja. Hidratacija je izuzetno važna za vaš imunološki odgovor pa stoga pripazite na unos vode nakon vakcinisanja.

BHDINFODESK

Related posts

Ova dva sastojka uspješno otklanjaju “staračke pjege”

Urednik BiH Info Desk

U BiH koronavirusom zaraženo 2.218, oporavilo se 1.272 a umrle 122 osobe

Urednik BiH Info Desk

Strah od letenja u vrijeme korone

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment