Zdravlje

Američki univerzitet Stanford: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima

banner

Naučnici vjeruju da bi korištenje nove vakcine moglo služiti kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za kemoterapiju.

Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stanford, predvođena doktorom Ronaldom Levyjem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tela miševa, čak i u fazi metastaze.

Istraživanje je sprovedeno na miševima tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora.

Vakcina je uspešno eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tela životinja, a trebalo bi da bude uspešna u lečenju mnogih vrsta kancera, uključujući i one koji se pojave spontano.

Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

Jeftina terapija za rak

Vakcina je imala uspeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po telu, navodi se na zvaničnom sajtu univerziteta.

Naučnici veruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dve doze vakcine.

“Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tela. Ovakav pristup ne zahteva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahteva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta”, rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stanfordu Robert Levy.

Prema njegovim rečima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umesto čitavog tela.

“U miševima smo primetili neverovatne efekte širom tela, uključujući i nestanak tumora iz tela životinja”, kazao je Levi.

Vakcina za više vrsta tumora

U daljem nastavku istraživanja očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspešnom, Levy veruje da će vakcina biti uspešna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.

“Ne verujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lečimo”, rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju medicinskog časopisa Science Translational Medicine.

Izvor: Agencije

 

Related posts

HRVATSKA PAMET IZUMILA: U kliničko testiranje lijeka protiv karcinoma pluća bit će uključeni i bolesnici iz zagrebačkog Jordanovca

“Kraljica Mediterana”: Prirodni lijek za cijelu porodicu

Urednik BiH Info Desk

Dvije posljedice pomjeranja sata na koje trebate pripaziti

Leave a Comment