Sport

KARATE: BOSANKE NA EVROPSKOM POBJEDNIČKOM POSTOLJU!!!

Vijest da je Bosna i Hercegovina dobila evropsku prvakinju u Rusiji na 45. Evropskom karate prvenstvo za kadete, juniore i seniore U21 odjeknula je širom Starog kontinenta. Mirnesa Bektaš, rođena Zeničanka, članica UKK “Bosna” i reprezentativka Bosne i Hercegovine postala je prvakinja Evrope u kategoriji seniorke U21 +68 kg. Ovo je prva evropska medalja za Bosnu i Hercegovinu u karateu od kako je ovaj borilački sport u olimpijskoj porodici, tako da se itekako možemo nadati da ćemo imati predstavnika na predstojećoj Olimpijadu u Tokiju 2020. godine u šta su uvjereni Mirneseni trenere i stručni štab, na čelu sa legendarnim Suadom Ćupinom.

U finalnom meču u Sočiju, Mirnesa Bektaš je savladala reprezentativku Izraela, Dinu Lončić, rođenu Sarajku, učenicu Gorana Đekića (KK Olimp), koja je sa porodicom 2015. godine odselila iz BiH. I na trećem mjestu, tj. na pobjedničkom postolju bila je Bosanka porijeklom Lora Ziller, reprezentativka Austrije, koja je rođena u Salzburgu, ali prema riječima njenog oca Gorana, uvijek se smatrala i Sarajkom. Zanimljivo je da su Dinini i Lorini očevi, imenjaci (Goran Loncić Goran Ziller) odrasli u sarajevskom naselju Otes, zajedno igrali fudbal u raji, maštajući da će jednog dana zaigrati za Sarajevo i Želju na domaćoj i ino sceni. Sudbina je tako htijela, da se njihovim kćerkama već sada ostvare snovi na ino sceni, kao i kćerci Sulejmana Bektaša, na pobjedničkom postolju.

Bravo Mirnesa, Dino i Loro… Bravo Bosanke, po rođenju, porijeklu…

Muhamed Bikić

Related posts

Internacionalni fudbalski turnir u Minhenu starta narednog vikenda: Prilika za za ”naše” Amerikance da naprave karijeru u Evropi

Urednik BiH Info Desk

Finski Bosanci u Izmir dolaze po pobjedu Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Poraz bh. košarkaša u Češkoj

Editor

Leave a Comment