Dopunske škole

Evropska matematička olimpijada: BiH učenice ostvarile fantastičan rezultat

banner

Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja se održala online zbog epidemiološke situacije, učenice srednjih škola iz naše države su ostvarile fantastičan rezultat.

Naime, učenice su osvojile tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Srebro su osvojile Naida Purišević, Esma Mašić i Emira Ibrahimović, dok je bronzu osvojila Asja Ćatić.

Iz Udruženja matematičara KS ističu kako je naša ekipa osvojila 7. mjesto u konkurenciji 37 evropskih zemalja, te 11. mjesto od ukupno 55 država učesnica (na takmičenju mogu učestvovati i gostujuće, neevropske zemlje).

“Liderice ekipe su bile Adisa Bolić i Tijana Babić, bivše osvajačice zlatne medalje na ovom takmičenju”, naveli su iz Udruženja matematičara KS.

Evropska matematička olimpijada je inače takmičenje koje ima za cilj popularizaciju matematike među djevojkama.

Svaka država ima pravo poslati na takmičenje najviše 4 djevojke, u pratnji lidera. Bosna i Hercegovina od 2016. godine učestvuje na ovom takmičenju i ostvaruje odlične rezultate, uključujući dvije zlatne medalje.

Ove godine se Evropska matematička olimpijada trebala održati od 9. do 15. aprila u Gruziji, ali je zbog pandemije odlulčeno da se takmičenje održi online.

Related posts

Islamski kulturni centar Grac: Uspješna realizacija kućnog mekteba

Urednik BiH Info Desk

U STUTTGARTU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Urednik BiH Info Desk

Maglaj: Djeca iz dijaspore bolje će naučiti maternji jezik

Editor

Leave a Comment