BiH dijaspora Izbor urednika

“NON PAPER”: Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije traži izvinjenje od Pahora i Janše

banner

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije uputila je pismo predsjedniku i premijeru te zemlje Borutu Pahoru i Janezu Janši. Naveli su da prate medijske izvještaje o njihovom učešću u “non paperu” i kažu da je to opasan presedan.”Ako bi narodi bivše Jugoslavije, a posebno naši politički lideri, trebali učiti bilo šta od kolektivne tragedije koja je nastala raspadom Jugoslavije, to je da uskrsnuće duhova prošlosti utire put u pakao koji je otvoren prije tri decenije”, navodi se u pismu, kojeg potpisuje dr. Jasminka Dedić, predsjednica BKZ-a. 

Dodaje da “non paper”, koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine kao o rezanju torte na dječjem rođendanu, nije samo u suprotnosti sa zakonima Slovenije i EU, nego ih i grubo krši, prenosi Klix.

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije zatražila je od njih dvojice izvinjenje zemljama Zapadnog Balkana zbog političke i moralne štete prouzrokovane njihovim postupcima.

Pismo je proslijeđeno i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ambasadorima država članica Evropske unije Sloveniji, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i Predsjedništvu BiH.

Related posts

KANDIDAT ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH: Hadžikadić zatražio direktan izbor najmanje tri predstavnika dijaspore u Parlament BiH

Hag konceptualna instalacija: Pravda za Bosnu i Hercegovinu – autobusko stajalište

MLADEN PIKULIĆ, FOTOGRAF: Ja pripadam Bosni i Sarajevu i više nikome, a po određenju sam fotograf

Leave a Comment