BiH dijaspora Izbor urednika

“NON PAPER”: Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije traži izvinjenje od Pahora i Janše

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije uputila je pismo predsjedniku i premijeru te zemlje Borutu Pahoru i Janezu Janši. Naveli su da prate medijske izvještaje o njihovom učešću u “non paperu” i kažu da je to opasan presedan.”Ako bi narodi bivše Jugoslavije, a posebno naši politički lideri, trebali učiti bilo šta od kolektivne tragedije koja je nastala raspadom Jugoslavije, to je da uskrsnuće duhova prošlosti utire put u pakao koji je otvoren prije tri decenije”, navodi se u pismu, kojeg potpisuje dr. Jasminka Dedić, predsjednica BKZ-a. 

Dodaje da “non paper”, koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine kao o rezanju torte na dječjem rođendanu, nije samo u suprotnosti sa zakonima Slovenije i EU, nego ih i grubo krši, prenosi Klix.

Bošnjačka kulturna zajednica Slovenije zatražila je od njih dvojice izvinjenje zemljama Zapadnog Balkana zbog političke i moralne štete prouzrokovane njihovim postupcima.

Pismo je proslijeđeno i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ambasadorima država članica Evropske unije Sloveniji, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i Predsjedništvu BiH.

Related posts

Aiša Hadžiahmetović, urednica na radiju u Australiji: Program na bosanskom jeziku naš most ljubavi prema domovini

Editor

Časopisi bh. dijaspore – čuvari kulture i jezika

Dr. Ervin Sejdić genije iz Modriče: Naučnik sa nagradom Baraka Obame

Leave a Comment