BiH dijaspora

Bošnjaci u Veroni kupuju svoje vlastite džematske prostorije

Bošnjačka zajednica širom dijaspore u posljednjih nekoliko godina bilježi porast izgradnje i kupovine vlastitih nekretnina, koje im u velikoj mjeri olakšavaju aktivnosti koje reliziraju. Među njima je i zajednica Bošnjaka u Italiji, koja je u ramazanskim danima krenula u jedan izuzetno značajan projekat.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, Nermin Fazlagić, ističe da je ovo značajan poduhvat za jednu od najmlađih bošnjačkih dijasporalnih zajednica.

 „Općepoznato je da smo mi najmlađa dijasporalna zajednica, međutim u veoma kratkom vremenu, u toku jedne zdravstvene i ekonomske krize, iz Italije pristižu samo lijepe vijesti: Džemat Biella će ubrzo uknjižiti prostorije na svoj džemat, koje će ujedno biti i prostorije sjedišta IZBI na državnom nivou, Ahmed ef. Tabaković je došao u Italiju kao prvi imam koji je službeno priznat kao vjerski službenik od države Italije u Džemat Ital-Bosna i napokon, moja Verona je krenula u realizaciju projekta za koji smo čekali dugi niz godina: Kupovina džematskih prostorija. Početni kapital je osiguran već na prvom sastanku i sada će akcija za prikupljanje ostatka trajati sve do 31.05.21. Teško je opisati osjećaj koji ova vijest budi među Bošnjacima Italije. Mislim da će se svako složiti sa konstatacijom da Bošnjaci na duge staze uspjevaju da održe svoj vjerski i kulturni identitet isključivo u sredinama gdje su aktivni i uspješni džemati Islamske Zajednice. Gdje nema džemata, koliko god se mi trudili, naš identitet izumire u jednoj generaciji.  Osim očuvanja našeg identiteta, džemat je mjesto spajanja, okupljanja. Na kraju krajeva, sama riječ džemat potiče od glagola džama’a tj. ujediniti, spojiti. I zaista je jedno od rijetkih mjesta koji se mogu zvati intergeneracijskim: u džematu su dobro došli i stari i mladi, i muškarci i žene, svako može dati svoj doprinos na njemu svojstven način“, govori Fazlagić.

Kako kaže, realiziranje ovog projekata izuzetno je bitno jer ima za cilj motivisanje drugih Bošnjaka u Italiji da se odluče za sličan poduhvat u cilju općeg jačanja Bošnjaka u Italiji.

„Dovršenjem ovog hairli projekta u Veroni bismo poslali jasan signal drugim Bošnjacima u Italiji da krenu ovim putem, jer ako jedan svjetski poznati grad kao što i jeste Verona može imati aktivan džemat IZ, zašto i drugi gradovi ne bi imali?  Za kraj bih podcrtao moć koju jedna svjetska institucija kao što jeste Islamska Zajednica posjeduje: u svakoj državi gdje je Islamska zajednica Bošnjaka aktivan faktor društva, bošnjaci su uvijek prepoznati kao ključni partneri rješenja, nikako problema. Islamska tradicija Bošnjaka čiji je čuvar IZ je nešto što je današnjem svijetu 2021. godine prijeko potrebno, kao most koji će znati povezati Evropsku civilizaciju i misao sa vjerom Islamom. Najveći politolozi i filozofi današnjice pokušavaju da pronađu rješenje toj dilemi i u tom smislu, ko god nas je upoznao je shvatio da smo mi, bošnjaci muslimani, evropski autohtoni muslimani,  upravo ono što su tražili.  Molim sve dobre ljude da nam u ovom mubarek mjesecu ramazanu pomognu da udarimo temelje jednog vakufa koji će u Veroni, sve do sudnjega dana, biti izvor hajrata i sevaba“, konstatira Fazlagić.

Ahmed ef. Tabaković, v.d. glavnog imama Italije i imam Džemata Ital-Bosna, koji je nedavno došao u Italiju, napominje da bi realiziranjem ovog projekta Bošnjaci dobili značajan objekat u jednoj svjetskoj metropoli kao što je Verona.

„Kupovina prostorija džemata Nur u Veroni predstavlja veliki iskorak očuvanju vjerskog identiteta naših ljudi. Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji bi realizacijom ovog projekta uknjižila i drugi objekat u nešto malo više od godinu dana. Još primamljivija činjenica jeste da bismo imali naš objekat u jednoj od evropskih metropola što bi zasigurno doprinijelo boljoj promociji i predstavljanju naše Zajednice u Italiji“, smatra Tabaković.

Ramiz Hozanović, član odbora Islamske zajednice Bošnjaka Italije i blagajnik džemata NUR, smatra da Bošnjaci postaju prepoznatljiv faktor u Italiji, te da je njihova obaveza da i na ovaj način čuvaju identitet i bošnjačku tradiciju.

“Bošnjaci postaju prepoznatljiv faktor društvenog života pa samim tim se stvara i obaveza da našim mlađim naraštajima omogućimo upoznavanje i očuvanje našeg identiteta.  U ovim vrememima je jako bitno da naše dzematlije imaju neko mjesto gdje mogu obavljati svoje vjerske obaveze. Imaćemo  svoj centar okupljanja i međusobne komunikacije.  Naše mlađe naraštaje ćemo učiti svojoj vjeri kulturi i tradiciji jer samo tako možemo sačuvati svoj identitet.  Imati prostorije za naš dzemat je prijeka potreba, kako za mlađe tako i za starije generacije ako hoćemo da opstanemo kao zajednica.  Mislim da će to biti jedna vrsta magneta koji će privući naše građane što su do sada bili manje aktivni u društvenom životu“, zaključio je Hozanović.

Džemata Nur – Verona

URSD

Related posts

Berlin: Jadranka Winbow Negodić nova ambasadorica Bosne i Hercegovine u Njemačkoj

Editor

Radioamater Nebojša iz Švedske: Čovjek koji je spajao “pokidane veze” među ljudima

Editor

Šeher Banja Luka -Broj 57.

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment