Sport

Hokej: Bosanski Finac u dresu Zmajeva

Belmin Sinanbegović, sedamnaestogodišnjak, novi je U-18 reprezentativac hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mladi sportista je ovih dana od Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine dobio poziv da modri finski dres zamijeni plavim dresom naših Zmajeva. Naravno, ponudu je objeručke prihvatio i već se nalazi na pripremama naše omladinske selekcije. Talentovani Belmin se uvijek nadao da će jednog dana dobiti poziv da zaigra za reprezentaciju BiH, a svoju radost nije krio ni u izjavi za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama: “Ponosan sam što sam dobio šansu da pokažem šta znam i koliko mogu, spreman sam je iskoristiti, odigrati kvalitetno i trasirati put ka mom konačnom cilju, a to je da obučem dres A-reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hvala ljudima iz Hokejaškog saveza BiH koji odlično skautiraju bh. talente u dijaspori.”

Belmin Sinanbegović /Private album

Inače, Belminova sportska priča počela je 2009. godine kada je kao petogodišnji dječak počeo trenirati hokej u TPS iz grada Turku, jednog od najboljih hokejaških klubova u Finskoj. Sa svojim timom ostvario je odlične rezultate i bio je pozivan u reprezentativne kampove finske reprezentacije. Hokej je sport s puno odricanja i poznato je da je jedan od najskupljih sportova za treniranje u Finskoj. Belmin je imao veliku podršku roditelja, oca Ernada porijeklom Prijedora i majke Emine porijeklom iz Sarajeva, koji su ga od malih nogu usmjeravali prema ovom sportu. Da je sport njegova budućnost govori činjenica da je završio i sportsku školu koju pohađaju talentovani mladi sportisti u ovoj skandinavskoj zemlji.
 
U Finskoj živi oko 3.000 bh. građana i prava je rijetkost da se neko od bosanske djece odluči trenirati hokej. Vijest da je Belmin dobio poziv u hokejašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je prijatno iznenađenje za bh. građane u Finskoj i nakon košarkaša Emira Sulejmanovića, mladi hokejaš Belmin Sinanbegović je drugi sportista bh. korijena iz Finske koji je obukao dres najdražih boja.

Pripremio: Damir Dado Mehmedović / BHDINFODESK

Hokejaši igraju dvomeč sa Bugarima

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u hokeju na ledu do 18 godina narednog vikenda igra prijateljski dvomeč sa reprezentacijom Bugarske u Sofiji.

Ovo je prvi nastup mlade bh. reprezentacije nakon 2004. godine kada je u ovoj kategoriji nastupila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u hokeju na ledu U 18/ Foto: Fena

“Mlada reprezentacija BiH je temeljito građena posljednjih desetak godina i ove prijateljske susrete igra u okviru priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u martu. Sada mladu reprezentaciju BiH očekuje reprezentacija Bugarske koja se po rangu u svjetskoj hokejaskoj federaciji (IIHF) nalazi u jačoj jakosnoj grupi”, navodi se u saopštenju Hokejaškog saveza BiH.

U Sofiju putuju, golmani: Karim Ahmetovski, Amor Sačić; odbrana: Benjamin Sačić, Benjamin Vranešić, Vasilije Vučinić, Rijad Vulović, Emir Viđen, Muhamed Džinaliž, Adnan Smajlović; napad: Tarik Mrkva, Adi Drnda, Tarik Krehić, Alen Filipović, Rijad Pleho, Eldar Mušović, Belmin Sinanbegović, Omar Puzić, Arman Dizdarević, Lut Memić, Nikko Gaković, Affan Bajramović.

Treneri reprezentacije su Gleb Ushmodin, Nermin Alić i Haris Mrkva. Početkom juna ove godine mladi bh. hokejaši će nastupiti i na turniru “Balkan tournament” u Istanbulu.

Fena

Related posts

Vahid Halilhodžić novi selektor reprezentacije Maroka?

Editor

Husref Musemić: Naši talenti u Americi imaju zavidan potencijal

Erko Jun donirao sportsku opremu u vrijednosti od 10.000 KM kolektivima u Živinicama

Editor

Leave a Comment