Svijet

Evropljani danas slave Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Širom Evrope danas se obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 76. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, biće obilježena odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U Rusiji se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća. 

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

BHRT

Related posts

Kanađani u aprilu obilježavaju mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida

Editor

Interpol je raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem: Osumnjičen za zločine počinjene u logoru “Trnopolje”

Urednik BiH Info Desk

U Izmiru iz ruševina nakon 91 sat spašena četvorogodišnja djevojčica Ayda

Editor

Leave a Comment