Sport

Golman Botosanija Hidajet Hankić: Otac je tražio da se u kući govori samo bosanski jezik

banner

Bosanskohercegovački golman Hidajet Hankić (26) ove sezone radi fenomenalan posao na golu ekipe Botosanija.

Njegov klub se bori za plasman u Evropu, a 26-godišnji Hankić jedan je od najzaslužnijih što je njegov tim u vrhu prvenstva Rumunije.

Hidajet je već dvije godine u Rumuniji i priznaje da je o ovoj zemlji imao mnogo drugačiju sliku prije dolaska.

“Što se tiče fudbala, pozitivno sam iznenađen kvalitetom lige. Tu je mnogo kvalitetnih fudbalera i infrastruktura je veoma dobra”, rekao je Hankić i dodao:

“Iskreno, prije dolaska ovdje bio sam pomalo sumnjičav. Ljudi u Austriji imaju predrasude o Rumuniji i uvijek je priča – mafija, droga, prostitucija. Ali, otkrio sam potpuno drugo lice Rumunije i mnogo prelijepih mjesta, divne ljude i gradove”, rekao je Hankić.

“U Rumuniji su sportisti opušteniji s ishranom. Nemamo nikakvih zabrana što se hrane tiče, a zaljubio sam se u specijalitet koji se zove ‘pohovani sir’. Sarme su odlične, ali su najbolje one koje pravi moja supruga.”

A njegova supruga je s Kosova i nema problem da ga prati gdje god bude igrao.

“Bila je u šestom mjesecu trudnoće kada sam odlučio doći ovdje. Prije vjenčanja sam joj rekao da sam fudbaler i da često mogu mijenjati zemlje. Velika mi je podrška u svemu. Ona je s Kosova, iz prelijepog grada Prizrena. Njena majka je Turkinja, kući pričaju turski i albanski jezik. Podarila mi je predivnu kćerku.”

Hankić je slučajno stao na gol. Prethodno je igrao kao napadač.

“Igrao sam napadača. Otac me je dugo vježbao da postanem napadač. Na jednoj utakmici naš golman se povrijedio i neko je morao na gol. Kada sam prvi put stao između stativa, više nisam htio sići. Bukvalno sam se zaljubio. Otac nije mogao vjerovati kada sam mu rekao da želim biti golman, ali prihvatio je moju odluku i dao mi je veliku podršku.”

Hidajet je rođen i odrastao u Austriji, ali otac je uvijek tražio da se u kući priča bosanski jezik.

“Roditelji su vrijedno radili da podignu mene i sestru. Uvijek su gledali da imamo sve što nam je potrebno. Otac je gotovo zaplakao kada sam sa 16 godina ostao u Češkoj i što zbog toga nisam završio školu. Bio sam odličan učenik priznate gimnazije u Linzu. Roditelji nisu željeli da pričaju o ratu, ali je u kući bosanski jezik bio obavezan. Otac nam je mnogo pričao o BiH.”

Hankić je u karijeri, pored Botosanija, branio za Wacker, BW Linz, Salzburg i Mladu Boleslav te nekoliko manjih timova na početku karijere u Austriji.

P.R.

Related posts

Nijemci otkrivaju: Superligu je platila Saudijska Arabija, a srušio Putinov poziv

BHD Info Desk Administrator

Evo gdje možete gledati utakmicu Zmajeva i Crnogoraca

Editor

Las Vegas: Ljubušak Adis Jakić osvojio zlatnu medalju u bodybuildingu

Leave a Comment