BiH dijaspora

Gospodine Inzko ne dozvolite da vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio

banner

Jedanaesto Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS” Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku

Gospodine Inzko ne dozvolite da vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio

                                                         Birminghama 12.05.2021.

Poštovani gospodine Inzko

Jedanaestog jula 2021. godine biće obilježena 26 godišnjica stradanja, masakra i planiranog genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Godine 1993. Ujedinjene nacije proglasile su Srebenicu jednom od pet sigurnih zona pod zaštitom međunarodnih snaga. Nisu je zaštitili. Oduzeli su potom svo ozbiljno naoružanje braniocima, grada ali nisu i napadačima. Kasniji dostupnji obavještajni podaci govore nam da su velike sile znale da se priprema sistematski zločin, ali nisu ni na jedan način pokušale da spriječe ovaj genocid. Da tragedija ovog zločina bude veća u julu 1995. godine međunarodne snage su se povukle i izručile Bošnjake, Srebrenice vojnim snagama haškog osuđenika generala Ratka Mladića. Znali su za masovne egzekucije, ali nisu preduzeli ništa da ih zaustave, čime su i sami postali saučesnici u ovom strašnom zločinu i genocidu.

Gospodine Inzko kada ste imenovani za visokog predstavnika za BiH prije 12. godina, znali ste tačno gdje dolazite i sa kavim problemima se susrijećete. Vaš primarni cilj zadatak i obaveza ali i vaše lično obećanje je bilo da će te istrajati da i nametnuti veoma važan Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici nažalost do danas se to nije desilo. Iza vaših lažnih obećanja i perfidne politike manipulacija i obmane kriju se mnogbrojne lične i političke igre. Fjodor Dostojevski jednom je zapisao: ,, Sve će proći samo će istina o(p)stati.” Vaš rad zahtijeva dublju i složenu analizu no ne zaboravite da jedno od vaših najznačajnjih obećanja do danas niste ispunili a to je Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Bošnjake Srebreničane su planirano i sistematski ubili, a potom njihove posmrtne ostatke raznosili u raznim masovnim grobnicama zbog skrivanja zločina ozloglašeni pripadnici Vojske i policije Republike Srpske. Genocidi su, tvrde stručnjaci i istraživači, uvijek planirani, sistematski izvedeni, iza njih stoje sistemi, institucije, politički činioci koje potom razvijaju strategiju negiranja, genocida. Gospodine Inzko ne budi te i vi dio te propagande, ne pokleknite sada na kraju mandata. Jer da bi smo išli ka budućnosti moramo ne samo u BiH već čitavoj Evropi i svijetu pokazati lice zločina i genocida koji ima svoje ime i prezime, svoje egzegukore i projektante koji se i danas kriju u tamnim vilajetima svojih mračnih obmana.

Danas posle 26 godina od tog strašnog zločina i genocida koliko su odgovrni spremni da se suoče sa posljedicama istih i da priznaju da je to masakr bez presedana. Ako bi smo pogledali političku scenu ne samo u BiH već i na prostorima Zapadnog Blkana vrlo brzo bi smo viđeli bolnu činjenicu da aktuelni političari posebno u BiH ništa ne čine da ukažu na pogubnost, nacionalizma, šovinizma, fašizma a što je još tužnije zločini se ,,patriotizuju” njeguje se kult lažnih heroja okrvavljenih ruku ne do lakata već do ramena. Uvjek se govori činilu su to ,,oni” i nama i tako u začarani krug laži obmana ,,opravdanja” zločin za zločin smrt za smrt. Umjesto da kleknu i da se poklone sjenama mrtvih i da se isplaču na mezarima, gaji se kult povampirenja i uzdizanja dželata na nivo nacionalnih heroja. Kult dželata i heroja odgovornih za ovako strašne zločine se izobličuje i oni se stavljaju umjesto na stub srama, laži i obmana izjednačavaju sa svojim žrtvama i oni se predstavljaju žrtvama svjetske politike i različitih zavjera. Čini mi se da na uvjek ,,uzavrelom Balkanu” ideološke floskule i teorija ,,krvi i tla” su i dan danas jako ukorijenjene da se živi na ideološko-nacionalističko-šovinističkim obmanama. Da se kojim čudom Hitler teleportuje i oživi bio bi više nego srećan da njegova politika o jednom ,,superornom narodu” ima tako jake korijene na Balkanu. Završetkom drugog svjetskog rata bili smo na strani pobjednika ali fašizam nije nestao on se podlo krio u galavama, srcu, i dušama različitih političkih ,,očeva nacije.”

Gospodine Inzko ne dozvolite da i vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio da kao visoki političar snagama retrografnog nacionalizma, šovinizma i fašizma nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Sačuvajte makar ovim zakonom svoju savjest, sačuvajte sjećanje i na sve nevine žrtve Srebrenice. Ne dozvolite da vaše ime bude upisano na tamoj i mračnoj mrlji istorije Evrope XX i XXI vijeka jednom su Bošnjake ubili 1995 a drugi put će te ih vi lično ubiti ako kroz pravni okvir ne sprovedete Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Imajte lične i moralne, ali i građanske hrabrosti, neka vas Evropa zapamti kao nekog ko je uložio sav svoj rad i trud tokom mandata da ovaj zakon ugleda svjetlost dana a ne da ostane samo mrtvo slovo na papiru. Podsjećam vas da čovjeka pamte po njegovim djelima po onom što on uradi u društvu da se ovakvi genocidi više nikda nikom ne dese. Nemojte dozvoliti da žrtve i zločinci budu IZJEDNAČENI. Stojte vi lično vašim autoritetom na uvođenu, sprovođenju i implementaciji Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Svaki čovjek ima prava na dva puta put časti ili put sramote, odaberite put kojem će te vi pripadati.

Mi, pokretači Građanske inicijative “KLUB 100-PLUS”, ostajemo jedinstveni i odlučni u našoj ljudskoj borbi i obavezi prema svim nedužnim žrtvama genocida, u čije ime Vam se obraćamo i zbog kojih nećemo posustati.

S, poštovanjem,
Građanske inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.
https://bhdinfodesk.com/2020/06/12/zakon-o-zabrani-negiranja-genocida-klub-100-plus-predao-peticiju-valentinu-inzku-sa-8-372-potpisa/
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

Related posts

Sarajevo: Bh. umjetnik Saidin Salkić dobio trajnu izložbu u Konzulatu Australije

BHD Info Desk Administrator

Arnaut tražio podatke: Ambasadori troše novac građana i račun ne polažu nikome

BURLINGTON: ČETVRT STOLJEĆA NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment