BiH dijaspora

Popis stanovništva u S. Makedoniji: Bošnjaci formirali koordinaciono tijelo

banner

Bošnjaci Sjeverne Makedonije formirali su koordinaciono tijelo za predstojeći popis stanovništva u ovoj državi kojeg čine NVO sektor, predstavnici Bošnjaka u Sobranju i državnim institucijam.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da smo formirali “Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine” sa jedinstvenim ciljem: Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji spremno dočekaju popis i bit će pozitivan faktor u njegovom uspješnom sprovođenju.

Nevladine organizacije “Šadrvan”, “Lilium Bosniakum”, “Divanhana”, “Edu-Nisa”, “Divan”, “Forum Bošnjaka”, “Bošnjačka kulturna zajednica” i “Ljiljan”, kao i poslanik u Sobranju dr. Zećir Ramčilović, kolumnista i politički analitičar Dželal Hodžić (trenutni zamjenik direktora AOPZ), u ovoj inicijativi stoje ravnopravno u korist Bošnjaka  Republike Sjeverne Makedonije.

Bošnjačka zajednica u potpunosti podržava sprovođenje popisa stanovništva u koji će biti uključena svim svojim resursima. Cilj nam je da svi pripadnici bošnjačke zajednice u našoj zemlji budu u potpunosti obuhvaćeni popisom stanovništva i da se slobodno izraze onako kako se osjećaju: Bošnjak, Bošnjakinja i maternji jezik imenuju kako mu je standardni naziv bosanski jezik.

U to će ime „Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021.“ organizirati kampanju u svim urbanim i ruralnim mjestima u kojima žive Bošnjaci, poštujući sve protokole predviđene za zaštitu od pandemije.

Glavni slogan kampanje je: “Bitno je biti Bošnjak, Bošnjakinja”.

Organizovaćemo sastanke sa Bošnjacima u Skoplju, Čairu, Butelju, Velesu, Petrovcu, Dolnenima, Saraju, Studeničanima, Gradskom, Strugu, Tetovu i drugim opštinama i naseljinim mjestima. Dijelit ćemo promotivni materijal u cilju kampanje, bit ćemo prisutni u medijima i društvenim mrežama, pozvat ćemo ostale bošnjačke intelektualce iz naše zemlje, kao i iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Srbije, Kosova i dijaspore da budu dio inicijative. U kampanju će se uključiti utjecajni umjetnici, sportisti, pisci, političari i druge javne ličnosti, poručuju iz Koordinacionog tijela Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine.

Njihova poruka je:

Popis je veoma važan za bošnjačku zajednicu. Važniji od svih izbora do sada. Zbog toga je ova kampanja za nas veća od svih stranačkih ili ličnih interesa bilo kojeg subjekta ili pojedinca. Iskreno pozivamo sve da nam se pridruže u ovoj kampanji. Pozivamo sve političare, intelektualce, umjetnike, sportiste, pozivamo svakog Bošnjaka i Bošnjakinju pojedinačno, da ostave po strani sve razlike i doprinesu našoj zajednici da uspješno iskoristi popis. Uspjeh kampanje podijelit ćemo zajedno.

Potreban nam je uspješan popis, trebaju nam relevantni rezultati na kojima ćemo sutra graditi politike za bolji status Bošnjaka i Bošnjakinja u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i politike za napredak cijele zemlje. Očekujemo da nam se pridružite, jer smo zajedno jači.

Jedino što je bitno kod popisa je sljedeće:

“Bitno je biti Bošnjak i Bošnjakinja!”

Njihove aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici: POPIS 2021: Bitno je biti Bošnjak/Bošnjakinja

Related posts

Emira Buzu koronavirus “zarobio” u dalekom Tunisu

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo: Svečano promovisana monografija „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ autora Branka Tomića

Češka: Pet državljana BiH zaraženo koronavirusom

Editor

Leave a Comment