BiH dijaspora

Trinaesto Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUBA 100 – PLUS” Visokom predstavnika Valentinu Inzku 

banner

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”, u julu – mjesecu genocida u Srebrenici, poziva javno odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, na kraju mandata da uradi jedinu ispravnu stvar, da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, i na taj način bar donekle spasi ugled i moral međunarodne zajednice koja snosi veliku odgovornost upravo za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Birminghama 08.07.2021.

Poštovani gospodine Inzko


iz vašeg saopćenja za javnost smo saznali da ste prilikom posjete Foči, bili šokirani kada ste vidjeli 25 metara mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, time ste istakli, da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo”. Ovakve izjave visokog zvaničnika međunarodne zajednice, bez konkretnih poteza i mjera, za žrtve genocida i udruženog zločinačkog poduhvata u BiH su potpuno neprihvatljive, posebno iz razloga što imate instrument u rukama, bonske ovlasti, a koji ne koristite. Sa državnih pozicija se otvoreno i javno negira genocid u Srebrenici, počev od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, te manjeg bh. entiteta NS RS, predsjednik/ca i premijer RS, poslanici NS RS, gradonačelnici gradova…, dok su javna mjesta u brojnim gradovima manjem bh. entitetu RS, već godinama pod muralima sa likovim ratnih zločinaca i porukama mržnje. I vi ste tek sada šokirani, zabrinuti… možete li bar na tren zamisliti kako je povratnicima, preživjelim žrtvama genocida i UZP-a koji su svakodnevno na udaru velikonacionalista u manjem bh. entitetu i koji se susreću sa prijetnjama i porukama mrženje. Nije valjda da niste čuli i vidjeli murale po drugim gradovima, spomenike ratnim zločincima i postrojavanje sljedbenika fašističke ideologije, srpskih četnika u Srebrenici – gradu smrti i genocida, Višegradu – gradu živih lomača, nagrađivanje ratnih zločinaca…

Gospodine Visoki predstavniče, anticivilizacijsku najezdu negatora genocida jedino se može spriječiti zakonom, tj. nametanjem Zakona protiv negiranja genocida u Srebrenici, ali i implementacijom presuda internacionalnih sudova. Vama je ostalo još oko mjesec dana na poziciji Visokog predstavnika, sa te pozicije ste nekoliko puta obećali da će te nametnuti Zakon protiv negiranja genocida, ako to ne uradite do 11. jula, – Dana genocida u Srebrenici, smatrat ćemo da ste namjerno dopustili da kulminira negiranje genocida, da se veličaju ratni zločinci, te da ustvari vi niste prijatelj Bosne i Hercegovine, a ponajmanje porodica žrtava genocida, koje sto mnogo puta prevarili.

Međunarodni sudovi su ispisali historiju za zločine tokom agresije u BiH. Veliki broj vlada i sama EU su usvojle rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jedini koji ovo ne uvažavaju i koji ‘shodno tradiciji friziraju’ historiju su čelnici bh. entiteta Republika Srpska, Srbije i njihovih satelitage su i počinile genocid u Srebrenici. S obzirom da je donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida obaveza Parlamentarne skupštine BiH, a da ona već četvrtinu vijeka nije bila u stanju to donijeti, odlazeći visoki predstavnik u BiH ima zadnju priliku da makar malo opere svoj obraz, smogne snage i prizna svoj dio krivice za negiranje genocida u Srebrenici i za sva vremena nametne Zakon o zabrani negiranja genocida. Zakon o zabrani negiranja genocida i zabrana veličanja ratnih zločinaca je od vitalnog, državnog bosanskohercegovačkog interesa za mir i bezbjednost, ali i za prosperitet bosanskohercegovačkog društva.

Neusvajanjem navedenog zakona visoki predstavnik kao odgovorni predstavnik međunarodne zajednice u BiH šalje poruku da nema pomirenja, da nema ljudskosti i bolje BiH. Revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Osporavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti i veličanje počinioca zločina zajedno sa pasivnošću visokog predstavnika je veoma opasno i štetno za budućnost BiH.

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” novoizabranom visokom predstavniku u BiH Christinu Schmidtu, preporučuje da ne bi doživio poniženja, time odmah koristite daytonska i bonaska ovlaštenja prema onima koji negiraju genocid, falsifikuju sudske, naučne i historijeske činjenice o genocidu, koji veličaju i nagrađuju osuđene ratne zločince i time dajte doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja kao bitnim faktorima bolje zajedničke budućnosti u BiH.

Pozivamo dolazećeg visokog predstavnika u BiH da se aktivno suprostavi i zabrani veličanje i odlikovanje osuđenih ratnih zločinaca i izgradnju sramnih, dehumanizirajučih murala, transparenata, spomen-ploča i drugi javnih oblika veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Želimo Vam sreću i uspjeh u daljnjem radu!
Građanske inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Mi, pokretači Građanske inicijative “KLUB 100-PLUS”, ostajemo jedinstveni i odlučni u našoj ljudskoj borbi i obavezi prema svim nedužnim žrtvama genocida, u čije ime Vam se obraćamo i zbog kojih nećemo posustati.

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

Related posts

IGK: Snažna poruka Kanade povodom 25. godišnjice od Genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Narednog vikenda, Konzularni dani u Malmöu i Göteborgu

Editor

Sjećate li se Mirnese?: Zaljubljena je, zaručena i čeka vjenčanje sa svojim budućim kojeg još nikad nije vidjela

Editor

Leave a Comment