BiH dijaspora

Napad na bh. džamiju u Essenu: Djelo motivirano ksenofobijom

banner

Na gradilištu džamije i Kulturnog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Essenu sinoć je oko 22.10 podmetnut požar, a plamenu je svjeočio komšija koji je pozvao policiju.

Nakon uviđaja su pronađeni desničarski simboli.

Gradilište džamije se nalazi u ulici Karnaper Strasse u Essenu, a komšija je primijetio nekoliko ljudi koji u objektu podmeću požar.

Policija iz Essena je stigla i nekoliko minuta kasnije uhapsila dvojicu mladića od 18 i 19 godina. Sumnja se da su oni zapalili građevinski materijal i plastične folije na vratima i krovnim prozorima.

– Duboko smo šokirani napadom na našu zajednicu, koji ujedno predstavlja napad na vjerske slobode u našoj zemlji – kazali su iz  Kulturnog centra Džemata Essen.

Podsjećaju da kao Udruženje i Kulturni centar djeluju više od 40 godina, te da je namjera da se izgradnjom novog centra u kombinaciji sa novom džamijom pruži više sadržaja, u šta je uključeno više od 400 članova Zajednice.

– Zahvaljujemo svim vatrogasnim i policijskim snagama koje su sinoć bile na licu mjesta. Imamo potpuno povjerenje u ustavnu državu, koja je odmah preuzela to pitanje. Proteklih dana širom zemlje održane su demonstracije protiv desnog ekstremizma. Većina društva se zalaže za slobodu i demokratiju, baš kao i mi. Ksenofobični napad na našu zajednicu šokira nas i predstavlja napad na vjerske slobode, ali znamo za solidarnost i podršku široke većine stanovništva – ističu iz  Kulturnog centra Džemata Essen.

Dokazi koje je policija pronašla na krovu zgrade pokazuju da se nije radilo o naivnoj dječačkoj šali. Pronašli su kukasti krst dimenzija otprilike 3 puta 3 metra ispisan u snijegu. 

Solidarnost je iskazana i posjetom gradonačelnika grada Essena, gospodina Thomasa Kufena.

– Čak i ako su motivi još uvijek nejasni, pogođen sam paljenjem džamije Islamske zajednice BiH u izgradnji u Essen-Karnapu. Mi kao stanovnici Esena stojimo uz ovu zajednicu – rekao je gradonačelnik Essena.

Jedan od poruka ove posjete sugeriše važnost zajedničkog uključivanja u aktivnosti protiv desničarske mržnje i nasilja.

(Preporod.info)

Related posts

Mirel – Mido Hasić, vlasnik restorana “Balcanico” u Düsseldorfu: MIRUH BOSNE I BALKANSKI SPECIJALITETI

Urednik BiH Info Desk

IGK: Zabrinjavaju pojačani napadi na istinu o Genocidu u Srebrenici u Sjevernoj Americi

Editor

Predstava „Hoću kući“ u Minhenu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment