BiH dijaspora

BAJRAMOVANJE U NEW YORKU: ISLAMSKA ZAJEDNICA PLAV-GUSINJE NAJAVILA IZGRADNJU MODERNE ALIPAŠINE DŽAMIJE U ASTORIJI

Bošnjaci u New Yorku klanjali su ramazanski bajram u tri vakufa Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje (Bošnjački islamski kulturni centar – Richmond Hill, Alipašina džamija – Astorija i Islamski centar Monticello), te Bosansko-hercegovački islamski centar – Astorija i Bošnjački islamski kulturni centar -Astorija.

https://www.facebook.com/rasko.zilkic/posts/10223471722573485

Iako su još uvijek zdravstvene mjere, ali na mnoge nisu uticale da se od sabahskog vakta u velikom broju okupe u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill.
U predbajramskom programu suru Jasin su proučili hafiz Hako-ef. Omeragić, Ernad-ef. Husović i Fuad-ef. Šabović. Oni su se također obratili sa vazovima i nesihatima.
Prisutnima se također obratio h. Smajle Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku, koji je u nadahnutom obraćanju pozvao sve prisutne da se uključe u rad Islamske zajednice, posebno da dovedu ili pošalju svoju djecu. On je naglasio da se u zadnjih nekoliko mjeseci u centru okuplja oko 300-400 omladinaca i omladinki, koji imaju svoje halke i večeri.
Dobar broj članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku su pokazali da im je stalo do prosperiteta potomstva u ovom velegradu, tako da su u proteklih tri decenije uradili veliki preporod posebno na polju kupovine vakufa.
S obzirom da je nedavno kupljen objekat do Alipašine džamije u Astoriji, Srdanović je najavio novi projekat u ovoj Zajednici. Na mjestu Alipašine džamije i tek kupljenog objekta, planira se da će se izgraditi nova moderna i multufunkcionalna Alipašina džamija, koji će biti centar događaja i bošnjačkog okupljanja na ovom dijelu New Yorka.
Ispred bošnjačke omladine prisutnima se obratio Muhamed Zekić, govoreći o okupljanju i družanju omladine.

Bajramsku hutbu i bajram namaz je predvodio glavni imam hafiz Hako-ef. Omeragić.
Nakon klanjanja bajrama, ispred centra svi se mogli poslužiti toplim napicima, kolačima, voćem.
U Bosansko-hercegovačkom islamskom centru hutbu i bajram namaz je predvodio Idriz-ef. Budimlić, u Alipašinoj džamiji Nermin-ef. Huseinović, dok u BIKC Astorija Mehdi-ef. Demirović.
Bajram šerif mubarek olsun!

(ERK – Bosnjaci.Net)

Related posts

Sarajevo: Odjel za vize Njemačke ambasade zatvoren do 06.12.2020.

BHD Info Desk Administrator

DOKTOR ONLINE PLATFORMA: Pacijenti putem video linka mogu dobiti dijagnozu

Bosna i Hercegovina na trećem mjestu u svijetu po iseljavanju i odlivu mozgova

Editor

Leave a Comment